Primele doze de vaccinuri împotriva Covid19 au ajuns în Moldova. O parte din ser va fi oferit și medicilor din stânga Nistrului 

Primele doze de vaccinuri împotriva Covid19 au ajuns în Moldova. O parte din ser va fi oferit și medicilor din stânga Nistrului 

Primele doze de vaccinuri împotriva Covid19 au ajuns în Moldova din România. Din acest lot o parte din ser va fi oferit și cadrelor medicale din stânga Nistrului.

Tatiana Zatâc, sercetarul de stat de la Ministerul Sănătății a anunțat că „este o zi când vedem speranță și este o zi când sistemul de sănătate poate să spună că în sfârșit vom începe să ieșim ușor din această pandemie. Luni vom decide cum vom repartiza vaccinul. Vă asigurăm, doamna președinte că vom utiliza vaccinul conform planului aprobat, fiecare doză va fi administrată cu grijă și cel mai important primii vor fi vaccinați medicii. Acest vaccin va fi administrați cadrelor medicale din spitale. Vom oferi din acest lot vaccinuri și cadrelor medicale din stânga Nistrului. Acest lot este suficient pentru lucărtorii medicali din prima linie. Este vorba de aproximativ 9 mii de lucrători medicali. Acest vaccin va fi păstrat în depozitele ANSP, care are capacități de asigurare a lanțului rece. Noi suntem pregătiți să primit toate vaccinurile precalificate de OMS. Urmează să primim și 24 de mii de doze de vaccin Pfizer.” 

În total Vor fi 117 centre de vaccinare, în primă etapă, wste vorba de spitale și centrle de sănătate. Minsterul a anunțat că abiectivul final e să se vaccineze 70% din populație.

Peședintele Maia Sandu a întâmpinat avionul din România  împreună cu și Ambasadorul român Daniel Ioniță și cel al Uniunii Europene, Peter Michalko.

„Sunt foarte bucuroasă că vaccinurile au ajuns la Chișinău. Suntem foarte bucuroși și mulțumim României pentru vaccinuri. Această primă tranșă este importantă, pentru că va merge spre medicii care muncesc în prima linie. Le mulțumesc personal medicilor, asistenților medicali pentru tot ce fac.”