Prima zi din vizita reprezentantul Special al OSCE în Moldova. Ce a discutat cu Sandu, Ciocoi și Cebotari

Prima zi din vizita reprezentantul Special al OSCE în Moldova. Ce a discutat cu Sandu, Ciocoi și Cebotari

Reprezentantul Special al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Thomas Mayr-Harting, și-a început ieri vizita în Moldova. În prima zi diplomatul a mers la Președinție și Guvern.

La întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, discuția s-a focusat în mod special pe evoluțiile în dosarul transnistrean.

„Am reiterat, odată în plus, determinarea noastră de a găsi căi exclusiv pașnice pentru apropierea celor două maluri și am menționat că, pentru noi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să se bucure de aceleași drepturi”, a declarat șefa statului.

La această etapă subiectele prioritare de pe agenda curentă a procesului de reglementare sunt: asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în stânga Nistrului, inclusiv dreptul la libera circulație spre și dinspre regiunea transnistreană; menținerea unei dinamici constante în procesul de negocieri; monitorizarea celor mai urgente probleme care pot marca viața zilnică a locuitorilor de pe ambele maluri ș.a.

Maia Sandu a menționat că, pentru a da un nou impuls proceselor interne, inclusiv cu referire la regiunea transnistreană, este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.

La Guvern Thomas Mayr-Harting a avut o întrevederea cu Vicepremierul interimar pentru Reintegrare, Olga Cebotari. În timpul discuțiilor Negociatorul-șef de la Chișinău a enunțat că prioritățile-cheie în anul curent sunt:

1. Menținerea unei dinamici active în platformele existente de negocieri.
2. Acordarea asistenței necesare pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a restabili libera circulație în/ dinspre regiunea transnistreană.
3. Implementarea înțelegerilor din pachetul Berlin+ și soluționarea celor mai urgente probleme în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
4. Realizarea acțiunilor de luptă eficientă cu COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cu implicarea asistenței oferite de donatorii naționali și internaționali.
5. Crearea premiselor propice pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului „5+2”.

Reprezentantul Special a fost informat despre situaţia actuală în procesul de negocieri, nivelul de implementare al deciziilor protocolare din așa-numitul pachet Berlin plus și pozițiile Chișinăului în acest sens, cu mențiunea expresă că tema respectării drepturilor omului și cea a liberei circulații sunt priorități-cheie, ultima necesită a fi decondiționată, cu eliminarea tuturor barierelor introduse în regiune până la și după situația pandemică.

Cebotari a accentuat că se mizează pe suportul Președinției în exercițiu în vederea soluționării cu eforturi comune a problemelor ce afectează locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a discutat și el ieri cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană.

La guvern a fost conturată necesitatea creării premiselor propice pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului ,,5+2”care nu a avut loc în 2020, pauză ce nu a mai avut loc în ultimii 9 ani.
De asemenea, a fost discutată și necesitatea de a elimina toate barierele introduse în regiunea transnistreană în contextul pandemiei.

Șeful interimar al Executivului a menționat că Guvernul Republicii Moldova pledează pentru menținerea unui dialog dinamic și constructiv, îndreptat în favoarea intereselor populației. Aureliu Ciocoi a subliniat că instituția mizează pe suportul Președinției în exercițiu OSCE în vederea soluționării cu eforturi comune a problemelor ce afectează locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Thomas Mayr-Harting se va afla în țara noastră în perioada 26-29 ianuarie, de asemenea se va întâlni astăzi cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”, precum și cu membrii societății civile. Acesta va avea o vizită și la Tiraspol. Reprezentantul Special se va întâlni cu liderul separatist Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev.

De menționat este faptul că anul în 2021 președinția OSCE este deținută de către Suedia.