Prima consecință tragică în urma instalării posturilor ilegale în Zona de Securitate: Un șofer s-a izbit mortal în blocurile de beton
Astăzi, în orașul Bender, s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control, în cadrul căreia raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 05-11 octombrie 2022 nu a fost semnat.
Potrivit delegației Chișinăului motivul nesemnării a fost din cauza unor formulări promovate de exponenți transnistreni, „inacceptabile în actele misiunii de menținere a păcii. La fel, componenta transnistreană încearcă reluarea practicii vicioase de a camufla starea reală a lucrurilor la posturile ilegale, mai concret de a nu reflecta apariția modulelor pentru adăpostirea personalului. Aducerea modulelor denotă că se intenționează menținerea posturilor pentru o perioadă îndelungată.”
La ședință a fost elucidată o consecință tragică a instalării posturilor ilegale în Zona de Securitate, fiind vorba despre accidentul rutier din 8 octombrie 2022 când, pe timp de noapte, un automobil s-a izbit violent în blocurile de beton de la un asemenea post ilegal amplasat pe carosabil la intrarea în orașul Râbnița. Drept urmare, conducătorul auto a decedat pe loc, iar pasagera a ajuns la spital cu traume grave.
În adresarea sa delegația Republicii Moldova a făcut apel către toți participanții la lucrările Comisiei Unificate de Control să „dea apreciere justă acțiunilor unilaterale care au provocat tragedia și să oblige structurile de forță transnistrene să-și retragă posturile din aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.”
Amintim că în aprilie 2022, structurile de forță transnistrene, sub inventatul pretext de „amenințare teroristă”, au amplasat pe trasee și în localitățile situate în Zona de Securitate circa 50 de posturi noi completate cu personal înarmat.
Citește și: Codul „roșu” de amenințare teroristă vs libera circulație și regimul Zonei de Securitate
Aceste abuzuri au fost comise prin ignorarea deschisă de către Tiraspol a deciziilor Comisiei Unificate de Control, în special a unui protocol din 2007, care interzice instalarea posturilor în Zona de Securitate suplimentar la cele existente.
Prezența posturilor a fost documentată de observatorii militari ai Comandamentului Militar Întrunit, dar și de echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova.