Prețul pentru dreptul de a protesta – 3 ani și trei luni pentru un activist din Râbnița 

Ghenadie Ciorba

Prețul pentru dreptul de a protesta – 3 ani și trei luni pentru un activist din Râbnița 

Astăzi, așa numita judecătorie din orașul Râbnița a emis o pseudo decizie prin care îl condamnă pe Ghenadie Ciorba la trei ani și 3 luni, termen real, de închisoare.

Activistul Ghenadie Ciorba este acuzat de extremism și cercetat penal de autoritățile separatiste. Acestuia i se impută că a organizat un protest la Râbnița, anul trecut pe 2 iulie, lângă podul de peste Nistru, după ce administrația transnistreană ilegală a anulat permisele de ieșire din regiune, sub pretextul carantinei. Atunci, decizia a nemulțumit mai mulți locuitori ai orașului Râbnița care lucrează, merg la tratament sau la rude pe malul drept al Nistrului. 

Imagini de la protestul din 2 iulie 2020.

Avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, constată că această condamnare este parte din ”strategie de combatere a extremismului”. 

„Cu regret, această condamnare era una previzibilă. Observăm că pretinsa ”strategie de combatere a extremismului” aprobată de liderul de la Tiraspol în martie 2020, dă roade. Iar în majoritatea cazurilor, victime sunt locuitorii regiunii care au avut curajul să critice regimul de la Tiraspol. Atât timp cât reprezentanții administrației de facto de la Tiraspol nu sunt sancționați, aceștia devin tot mai curajoși, iar aceste abuzuri devin tot mai frecvente.”

UPDATE

Biroul politici de Reintegrare a venit cu o reacție în contextul apariției informațiilor cu privire la așa-zisa condamnare la 3 ani și 3 luni a cetățeanului Ghenadie Ciorbă de către o pretinsă instanță din regiunea transnistreană. Reprezentanții Biroului își „exprimă profunda îngrijorare” vizavi de acest abuz și acțiunile ilegale de încălcare a dreptului la libera exprimare și întrunire în regiunea transnistreană, calificând aceste acțiuni ca fiind „răfuială și luptă împotriva persoanelor care-și cer respectarea drepturilor și libertăților fundamentale”.

„Este de reamintit, că urmare a obstrucționării dreptului la libertatea circulație de către exponenții de la Tiraspol, sub pretextul pandemiei și solicitărilor populației din or. Râbnița din dimineața zilei de 2 iulie 2020, unde s-a solicitat masiv acces nestingherit între malurile r. Nistrului, unul dintre participanții vocali ale acelei acțiuni spontane a fost anume cetățeanul Ghenadie Ciorba.

Acțiunile promte ale așa-ziselor structuri de forță din regiune, de a-l reține a doua zi după protest, la 3 iulie 2020 și „detenția” sa ilegală de mai bine de un an și vestea tristă de astăzi, aduc involuntar la ideea că aceste acțiuni regizate au un singur scop, din păcate contrar drepturilor și libertăților fundamentale”, susține viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari.
Despre acțiunile întreprinse Biroul urmează să informeze publicul larg în perioada imediat următoare.

Citește și: Un locuitor al orașului Tighina a fost nevoit să fugă din regiune, fiind învinuit că a criticat Misiunea de Pacificare

Ghenadie Ciorba a fost funcționar în executivul de la Tiraspol condus de fostul lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, care a fugit din regiune după ce a pierdut puterea. În ultimii ani, Ghenadie Giorba a fost un activist civic foarte vocal în a critica acțiunile actualei administrații de la Tiraspol, inclusiv în grupuri pe rețelele de socializare pe care le-a administrat.

Un bătrân din Tiraspol luptă pentru libertate. Discursurile și opiniile exprimate public pot costa 11 ani de închisoare