Președinția și Guvernul în ședință de lucru în Zona de Securitate: lemne, generatoare și ajutor pentru Tiraspol

Președinția și Guvernul în ședință de lucru în Zona de Securitate: lemne, generatoare și ajutor pentru Tiraspol

Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian au efectuat astăzi, 9 ianuarie, o vizită de lucru în Zona de Securitate pentru a discuta cu administrația publică locală – primari și șefi de raioane, despre soluții pentru cetățenii afectați de criza energetică din regiune.

Maia Sandu a spus că s-a discutat despre situația din fiecare localitate, iar autoritățile de la Chișinău au notat care sunt necesitățile imediate.

„Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, sub formă de peleți, e nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice. Asta înseamnă centrale pe biomasă și așteptăm acum ca Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii și primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice, așa încât să putem să oferim autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice”, a declarat președinta.

Premierul Dorin Recean a adăugat că Tiraspolul nu este autonom în deciziile pe care le ia, iar această criză este indusă de Federația Rusă pentru a crea destabilizare în Republica Moldova și a utiliza Republica Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Problema, astăzi, este că Rusia induce artificial această criză, așa cum a făcut-o, de exemplu, și în Abhazia și în alte părți, utilizând energia ca și o armă împotriva cetățenilor pentru a-și realiza obiectivele lor, în cazul acesta geostrategice”, spune Recean.

Mâna întinsă a Chișinăului și refuzul Tiraspolului

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a menționat că astăzi s-a discutat despre ajutoarele care au fost deja oferite, despre listele de ajutoare care urmează a fi date, precum și despre conectarea la gaz natural și conectarea la rețele de energie electrică, luând în calcul și faptul că fiecare localitate din cele invitate la discuții se confruntă cu probleme diferite.

„Unele au și probleme legate de gaz și probleme legate de electricitate, altele sunt foarte greu conectabile, să zic așa, la rețelele noastre, deci va dura 3-4 luni, este vorba de investiții destul de mari, dar și de lucrări de proiectare și lucrări de teren de durată. Au fost și reprezentanții companiilor de energie electrică și de gaz – Moldovagaz, care au spus că sunt și niște protocoale de lucru care pot fi îngreunate de situația meteo. E totuși o perioadă de iarnă, dar vom face aceste lucrări cât de repede vom putea”, a declarat Serebrian.

El a mai punctat că autoritățile constituționale vor încerca să poarte discuții și cu Tiraspolul despre situația unor localități precum Copanca sau Varnița, care pot fi conectate la rețelele electrice ale R. Moldova, dar folosind infrastructura care este temporar în gestiunea administrației de acolo. „Deocamdată, ei evită aceste discuții. Sperăm că vom avea aceste discuții săptămâna viitoare”, a mai spus Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare subliniază că este nevoie, mai curând, de grupuri de lucru și de deschidere, decât de ședințe. „Putem trimite foarte multe mesaje (spre Tiraspol, n.r.), dar dacă nu este dorință pentru cooperare și nu e primită această mână întinsă a Chișinăului, a Occidentului, atunci este mai complicat”, adaugă Serebrian.

Autoritățile de la Chișinău spun că au discutat și despre cum ar putea oferi alimente localităților din Zona de Securitate, luând în calcul faptul că Combinatul de panificație de la Rîbnița și-a sistat activitatea.

Discuții cu partenerii externi despre soluții la criza din Zona de Securitate

Chișinăul a vorbit și cu partenerii externi despre ajutoare pentru Zona de Securitate. Președinta Maia Sandu a discutat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski despre o potențială soluție.

„Vreau să repet și aici că noi am oferit cetățenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente și orice altceva este necesar. Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, așa încât să se producă electricitate și stânga Nistrului să se achite cu Ucraina cu electricitate. Guvernele țărilor noastre, Chișinăul și Kievul discută această potențială soluție”, a mai spus Sandu.

Președinta a reamintit că Gazprom a decis unilateral să înceteze furnizarea gazelor naturale, chiar dacă R. Moldova are un contract cu Gazprom până în anul 2026. „Există traseu, rută pe care poate să ajungă gazele naturale în regiunea transnistreană. A fost decizia Gazpromului să nu mai furnizeze aceste gaze naturale. Republica Moldova, cel puțin partea dreaptă a Nistrului, nu are datorii față de Gazprom. Vreau ca cetățenii să înțeleagă că această criză este provocată doar de Federația Rusă”, a punctat Sandu.