PREMIERĂ: Mihail Petiș, vizitat după gratii de Avocatul Poporului din Varnița. Discuțiile au fost asistate de reprezentantul de la Tiraspol

PREMIERĂ: Mihail Petiș, vizitat după gratii de Avocatul Poporului din Varnița. Discuțiile au fost asistate de reprezentantul de la Tiraspol

Șeful reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului, Veaceaslav Ursu, l-a vizitat pe Mihail Petiș, care se află încarcerat în penitenciarul din satul Hlinaia, raionul Grigoriopol (УИН-1) subordonat pretinselor autorități din stânga Nistrului. Ursu a avut acces la cartela medicală a deținutului Petiș, unde sunt înregistrate investigațiile și examinările medicale, precum și tratamentul deținutului.

Discuțiile între șeful reprezentanței Varnița și Mihail Petiș au fost asistate de împuternicitul pentru drepturile omului de la Tiraspol, Veaceaslav Cosinschi. Astfel, Mihail Petiș a spus că nu are obiecții referitor la condițiile de detenție și calitatea hranei.

Trebuie să precizăm faptul, că orice interacțiune a Avocatului Poporului cu reprezentanții pretinsele structuri de la Tiraspol este întreprinsă în corespundere cu principiile de la Paris și nicidecum nu poate fi interpretată ca o legitimizare a acestor entități.

În situația în care Avocatul Poporului (Ombudsmanul) nu are acces liber în localitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender, teritoriu efectiv necontrolat de autoritățile statului, pentru a interveni în diferite situații legate de asigurarea drepturilor și libertăților omului în această regiune a țării, comunicarea cu entitățile de la Tiraspol rămâne a fi un instrument vital de important.

Aminitim faptul că Mihail Petiș este deținut în așa-numitele penitenciare transnistrene de mai bine de un deceniu. Familia lui Mihail nu cunoaște în ce condiții și ce măsuri îi sunt aplicate acestuia.

Dosarul lui Mihail Petiș a ajuns la CEDO. Pe data de 18 ianuarie 2012, juriştii Asociaţiei „Promo-LEX” au expediat o cerere la Curtea Europeană. După 7 ani de examinare, Federația Rusă fost găsită vinovată de modul în care au fost judecați băieții moldoveni și a fost dispusă eliberarea acestora din detenție.

Vezi întreaga poveste a lui Mihail Petiș AICI și VIDEO: Uitați în cătușele regimului separatist. Povestea unui tânăr deținut ilegal în „penitenciarele” transnistrene de 11 ani