VIDEO. Pregătiri pentru turul II la Varnița: Poliția din Bender s-a întâlnit cu veteranii

Varnița: 01.11.20

VIDEO. Pregătiri pentru turul II la Varnița: Poliția din Bender s-a întâlnit cu veteranii

Varnița din raionul Anenii Noi a fost cea mai fierbinte localitate în ziua primul tur al alegerilor prezidențiale. Altercații, tensiuni și oameni care cunoșteau doar un candidat din cei 8 înregistrați în cursa prezidențială. Veteranii din Varnița au decis să ia măsuri de prevenire, ca astfel de acțiuni ce au avut loc în prima zi a lunii să nu se repete din nou, în această  duminică. Luni la primăria din localitate foștii combatanți au decis să discute tet–tet cu oamenii legii pentru a-și coordona acțiunile în preajma secțiilor de votare.

Iașa Cecoi, președintele Asociației Veteranilor din Varnița

„Data de întâi la alegeri au fost comise mai multe încălcări au fost locuri unde veneau centralizat la alegeri asta nu e o noutate pentru noi și din partea veteranilor am solicitat sa punem punct. Noi am hotărât decît fiecare în parte să facă ce doresc să ne întâlnim cu poliția cu organele de drept să discutăm toate întrebările care pe noi ne frământă.”

Veteranii și-au făcut și un plan de acțiuni pentru ziua alegerilor. Fiecare mașina venită din regiunea transnistreană va fi înregistrată de către voluntari, iar dacă un mijloc de transport va fi observat de mai multe ori la secția de votare, despre acest lucru vor fi informații oamenii legii.

„Noi o să fixăm ficare transport, mașina poate să vina odată, maxim de 2 ori , dar nu poate să fie de 10 ori știm turrele câte sunt chiar dacă o sa fie dublu noi o să înțelegem lucrul acesta, dar dacă o sa fie centralizat unul după altul acest lucru o sa se vadă. Șio sa luăm măsuri,” a declarat pentru zonadesecuritate.md Iașa Cecoi, președintele Asociației Veteranilor din Varnița.

În urma discuțiilor cu veteranii, șeful Inspectoratului de poliție din Bender a dat asigurări că situația tensionată  din primul tur nu se va repeta.

Ivan Cebotaru, comisar-șef IP Bender
Ivan Cebotaru, comisar-șef al Inspectoratului de Poliție Bender

„Am iesit la un numitor comun cred că ce a fost pe 1 nu o sa se mai repete o sa fie organizat așa veteranii au crezut că se va repeta scenariul din 2019 când au venit cu autocarul cumpărați, ceea ce nu s-a întâmplat acum. Au fost careva sesizări dar nu s-au adeverit.”

Cebotaru afirmă că autobuzele de pe linie care au fost văzute într-un număr mare la intrarea în Varnița circulau conform orarului – acțiune ce nu cade sub incidența  prevederii de transport organizat, fapt interzis de CEC în această campanie.

„Au fost mai multe autocare puse pe rută în legătură cu alegerile și cetățenii veneau la alegeri, au cetățenia Republicii Moldova cu drept de vot de asta ei si au pus mai multe autocare, să vină cetățenii să voteze.”

Astfel, la Varnița polițiștii nu au deschis niciun dosar pentru transportarea organizată a alegătorilor, în schimb pe numele deputatului PAS, Igor Grosu, care a blocat trecerea autobuzelor la intrare în localitate, va fi deschisă o cauză penală. În primul tur al prezidențialelor peste 14 mii de locuitor ai regiunii tranistrene au votat.

Președintele Asociației Veteranilor din Varnița:

„Noi nu am fost împotrivă ca să îi oprim, dar pur si simplu când vin si te obijduiesc și te împing  că „ia imeiu prava” să mă scuzați de atâta și mulți din veterani chiar au fost obijduiti. Vin să ne hotărască nouă soarta,  dacă știu că el e plătit, asta e întrebarea.”

Acest produs a fost realizat de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Logo UE

baner KAS