PODCAST: „Presa din stânga Nistrului 99,9%, controlată de pretinsele autorități de la Tiraspol. Este cenzură impusă la modul direct”

PODCAST: „Presa din stânga Nistrului 99,9%, controlată de pretinsele autorități de la Tiraspol. Este cenzură impusă la modul direct”

Situația presei din stânga Nistrului este destul de gravă. Acolo nu putem vorbi despre o diversitate mediatică, acolo, presa este 99,9% controlată de pretinsele autorități de la Tiraspol. Este cenzura impusă la modul direct. Din acest punct de vedere, presa din stânga Nistrului este „pacient pe moarte”. Declarațiile sunt făcute de Petru Macovei, directorul executiv la Asociatia Presei Independente, în cadrul primului #PODCAST Zona de Securitate.md, dedicat Zilei Libertății Presei.

Dacă în partea dreaptă a Nistrului putem vorbi despre câteva insulițe de presă obiectivă, în regiunea transnsitreană nu există așa ceva, cu excepția unor voci distincte ale pretinselor autorități de la Tiraspol, care-și asumă riscuri, iar riscurile sunt foarte mari.

În regiunea transnistreană, oamenii care pledează pentru libertatea de exprimare și pentru libertatea presei riscă, efectiv, să facă pușcărie. Avem cazuri clare când activiști civici au pledat pentru libertarea de exprimare, ei au fost fie reținuți, au fost interogați, iar unii s-ar putea să stea în închisoare pentru acest drept, care în regiunea transnistreană din 1992 încoace este călcat în picioare de separatiștii de acolo.

Este o mare lispă de informații operative și pertinente din partea stângă a Nistrului. Ceea ce se întâmplă cu barierele de acces pentru jurnaliștii din dreapta Nistrului impuse de regiumul de la Tiraspol este scandalos.