Platforma Zona de Securitate împlinește 2 ani. 5 subiecte de top

Platforma Zona de Securitate împlinește 2 ani. 5 subiecte de top

Pe 28 octombrie 2020, a fost publicat primul articol pe Zona de Securitate, de atunci pe unica platforma media specializată pe regiunea transnistreană și zona de securitate a Republicii Moldova au apărut sute de știri, zeci de reportaje, mini documentare și anchete jurnalistice. La doi ani distanță de la lansare, trăim momente de insecuritate regională ce ne demonstrează importanța și mai sporită în existența unei platforme specializate în mediatizarea negocierilor din procesul de reîntregire a țării, a încălcării drepturilor omului și a prezenței militare ilegale ruse în stânga Nistrului. După 24 februarie, am conștientizat cu adevărat, noi și publicul nostru, cât de important e să existe presă specializată pe un domeniu atât de sensibil.

Vă prezentăm mai jos 5 subiecte unice în presa din Republica Moldova

#1 Subiectul Uzinei Metalurgice și cum Guvernul de la Chișinău a salvat-o

Redacția noastră a fost cea care a dezvăluit faptul că Uzina Metalurgică din Râbnița rămânea în ianuarie fără metal. În acest context am aflat că Tiraspolul a pus în nenumărate rânduri presiune pe Chișinău să ceară reluarea importului de deșeuri metale în țară. Prim-ministra Natalia Gavrilița a confirmat, fiind întrebată de Zona de Securitate, că Guvernul Republicii Moldova a solicitat deja Comisiei Europeane să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate, astfel fiind rezolvată problema cu provizionare cu materie primă pentru Uzina.

Astfel a început o întreagă epopee a condiționalităților dintre Guvern și Tiraspol privind funcționarea Uzinei Metalurgice din Râbnția, subiecte pe care le-am mediatizat constant pe platformă web și rețele sociale.

#2 Frica de Război

Februarie 2022 a schimbat interesul publicului pentru subiectul transnistrean, iar noi eram deja mult mai informați despre stânga Nistrului, decât dacă ne-am fi lansat atunci.  Regiunea transnistreană era privită ca “o mare sperietoare” și doar noi eram mai liniștiți pentru că știam că lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere și Tiraspolul ar avea mult mai multe motive să nu se implice decât să o facă.

Așa a părut unul din cele mai citate articole în presa națională și internațională:

De ce Tiraspolul nu poate să se implice în Războiul din Ucraina: Sursă importantă de import și export, iar Krasnoselski, Ignatiev și Gușan sunt cu pașaport ucrainean

Tot pentru a liniști spiritele noi am prezentat cum arată pretinsă armată transnistreană:


Imediat după invazia rusă în Ucraina am lansat și canalul nostru de telegram. Atunci avalanșa de informații era atât de mare încât această platformă era unica ce transmitea rapid la un umăr cât mai mare de persoane informații scurte.

În contextul războiului din imediată apropiere continuăm să monitorizăm structurile de forță din regiune.

#3 DEX-ul Zonei de Securitate

În aprilie 2022 am lansat o nouă rubrică –  DEX-ul Zonei de Securitate – „dicționar explicativ” specializat: video și text. Am simțit nevoia acestei rubrici pentru că toți termenii și detaliile tehnice despre subiectul transnistrean sunt stocate în rapoarte de sute de pagini și cărți de specialitate, multe dintre care sunt într-un limbaj greoi și neinteresant. Noi am încercat să transformăm aceste sute de pagini academice în texte jurnalistice. La moment sunt șase subiecte dezghiocate pentru public, dar și alți jurnaliști interesați de subiect.

#4 Drepturile omului

Mediatizarea modului în care sunt constant încălcate drepturile oamenilor din regiune au fost un scop pus la bazele lansării platformei. Am realizat zeci de reportaje și interviuri la acest subiect pentru a sensibiliza oamenii privind importanța respectării drepturilor fundamentale și pentru a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău să acționeze și să protejeze libertățile oamenilor din regiune.

Materiale la acest subiect le puteți acces la rubrică Drepturile Omului 

#5 Alegeri în Zona de Securitate 

Data de 28 octombrie nu a fost întâmplătoare, Republica Moldova se pregătea de alegeri prezidențiale, iar zvonurile că vor fi aduceri în masă la urnele de vot a locuitorilor regiunii ne-a făcut să alegem această dată. Pentru ca peste patru zile să fim deja în teren și să documentăm alegerile din perspectiva factorului transnistrean.

Am fost pe teren și la alegerile din 2019. Atunci am găsit o persoană din Tighina ce a luat intenționat bani pentru a vota un anumit candidat electoral.

Am trimis contrabanda în judecată

Procurorii au trimis în judecată schema deconspirată de Zona de Securitate, prin care un agent economic din stânga Nistrului ar fi adus țigări de contrabandă

Cel mai citat material

Aeronava care a adus vaccinul “Sputnik V” la Chișinău s-ar întoarce cu 322 de cutii cu vin în Rusia

Vezi aici – Echipa, Misiunea şi Standardele noastre