Platforma media Zona de Securitate – de azi, și în limba rusă. Vrem să fim înțeleși

Colaj foto/ Irina Tabaranu, co-fondatoare Zona de Securitate

Platforma media Zona de Securitate – de azi, și în limba rusă. Vrem să fim înțeleși

Începând de astăzi, lansăm o versiune în limba rusă a platformei Zona de Securitate și asta înseamnă că vom realiza constant materiale în limba rusă. Am luat această decizie din mai multe motive, iar acum vrem să vă spunem și vouă despre ele.

LIMBA PE SITE POATE FI SCHIMBATĂ ÎN BARA DE MENIU

Republica Moldova are doar 33.8 mii km² cu o lungime de la nord la sud de 350 km și doar 150 km de la vest la est. Acest petic de pământ nu are însă un spațiu informațional comun care ar acoperi în totalitate acest teritoriu.

Pe teritoriul Republicii Moldova funcționează două spații informaționale distincte – cel național și cel invaziv din stânga Nistrului. Se conturează și al treilea (deocamdată mai puțin ofensiv), unul care reprezintă un mix între cel național și cel găgăuz – o emanație a tentațiilor antagoniste în raport cu Chișinăul pe care le observăm la politicienii de la Comrat.

Televiziunea și radioul public sunt bruiate în stânga Nistrului. Abia de mai pot fi recepționate pe la periferiile regiunii transnistrene. Posturile TV care emit din stânga Nistrului însă nu sunt bruiate de către autoritățile constituționale. Semnalul lor poate fi captat lejer atât pe teritoriul necontrolat, cât și în orășelele și satele de pe malul drept al Nistrului amplasate geografic în vecinătatea regiunii transnistrene (raioanele Anenii – Noi, Dubăsari, Căușeni, Rezina, Șoldănești, Ștefan Vodă și Criuleni). Unele posturi de radio, care emit propagandă din regiunea transnistreană, pot fi recepționate și la Chișinău.

Un tablou dezolant vedem și dacă analizăm ramificațiile războiului informațional prin rețeaua televiziunilor prin cablu. Pachetele TV din regiune nu oferă oamenilor opțiunea de a se abona la posturi TV din dreapta Nistrului, deși tehnic e la fel de ușor ca și cum ai conecta dimineața aparatul de cafea.

Din 24 februarie 2022 (prima zi de război), Ucraina a deconectat regiunea transnistreană de la rețeaua de internet global. Până atunci conexiunea se făcea prin rețelele care traversau Ucraina. Tiraspolul s-a reorientat rapid și, fără nicio problemă, a identificat un operator din Chișinău care asigură și acum regiunea cu internet și semnal pentru televiziunile ce justifică separatismul și retransmit posturi rusești pro-război, interzise de autoritatea regulatorie de la Chișinău (CA).

  • SRL Starnet Soluții, al doilea ca mărime furnizor de internet fix din Republica Moldova, prestează servicii operatorului de telefonie fixă și mobilă – providerului monopolist de internet din regiunea separatistă transnistreană, „Interdnestrcom” (IDC). Această companie, fondată în 1998, face parte din holdingul „Sheriff” – afacerea comună a oligarhilor transnistreni Viktor Gușan și Ilia Kazmalî.

Deși această conexiune putea fi o cale de penetrare a rețelelor de cablu din stânga Nistrului și, implicit, de penetrare a spațiului informațional toxic din regiunea transnistreană, Chișinăul a ratat acest moment. Just a business. Regimul separatist pur și simplu nu avea o altă ieșire spre lumea virtuală. S-ar fi pomenit izolat și cu sistemele blocate. Inclusiv cu cel bancar. Fermele de criptovalută ar fi murit imediat. Asta ar fi determinat regimul ilegal să accepte cel puțin un pachet de cedări pentru democratizarea regiunii, inclusiv includerea televiziunilor de pe malul drept în grila TV. Dar Chișinăul nu a cerut asta.

Procesul de rusificare, început în perioada sovietică în toată Moldova, nu a încetat niciodată în stânga Nistrului

Pe lângă impedimentele tehnice care au făcut imposibilă crearea unui spațiu informațional comun, mai este și influența rusească în regiune. Rusificarea.

Televiziunea digitală prin cablu din regiunea transnistreană – controlată de holdingul „Sheriff” – oferă 120+ canale, cu ajutorul internetului oferit de Starnet. Două din acestea sunt posturi din regiunea transnistreană. Este vorba de „TSV” și „Primul transnistrean”. Restul sunt retransmise din Federația Rusă. Nu există nicio sursă prin intermediul căreia locuitorii regiunii ar putea primi informații veridice din toată Moldova. Măcar în limba rusă…

Am făcut această radiografie ca să înțelegeți cum arată mașinăria propagandistică ce deservește regimul separatist și Rusia. Iar noi, o echipă de jurnaliști de la „Zona de Securitate”, pe care poți să-i numeri pe degete, vrem să vărsăm o picătură de normalitate în acel ocean al minciunii și manipulării, care ține în captivitate subconștientul oamenilor de peste Nistru. Încercăm să pătrundem în spațiul informațional din regiunea transnistreană, pentru a oferi o alternativă informațională independentă măcar pentru acei care caută adevărul. Vrem să-i obișnuim pe cei de peste râu să nu mai privească lumea doar prin ceea ce le este livrat, gata rumegat, de la Moscova, de la 1349 km distanță.

Tabloul descris mai sus pare prea sumbru, dar suntem deciși să facem această mutare strategică într-un efort de consolidare a spațiului informațional. Lansăm, începând de azi, 1 septembrie, o versiune a platformei noastre și în limba rusă.

Credem că raționamentul și motivația noastră trebuie explicate. Am recunoscut, în primul rând pentru noi, că materialele noastre jurnalistice nu sunt înțelese de o mare parte din populația din regiunea transnistreană. Procesul de rusificare, început în perioada sovietică în toată Moldova, nu a încetat niciodată în stânga Nistrului. Așa că, ne place nouă sau nu, limba rusă a devenit cea mai utilizată acolo. Nu ne putem roti pe cerc la infinit. Vrem să-l rupem, iar pentru aceasta trebuie să ținem cont de niște realități.

Dificultăți de traducere

Știm că unii folosesc instrumentul ‘google translate’ ca să traducă materialele noastre. Dar acesta uneori ne joacă festa. Unii termeni traduși ofensează cititorii. De exemplu, sintagma des folosită în materialele noastre: „liderul separatist Vadim Krasnoselski” este tradusă de acest instrument: Лидер сепаратистов Вадим Красносельский –  adică liderul separatiștilor. Redacția noastră nu folosește astfel de etichetări în raport cu populația din stânga Nistrului, considerăm conducerea de facto a regiunii drept un regim/grupare separatistă.

Cum am observat noi că oamenii ne traduc singuri articolele? Întâmplător, cu ajutorul unui alt instrument Google. Redacțiile online își măsoară audiența prin intermediul ‘google analytics’. Acesta colectează date despre utilizatorii platformei, locația, sursa și limba browserului stabilită de acel utilizator.

Așa am descoperit că suntem traduși și citiți de vorbitori de limbă rusă. În ultima lună din cei 38 de mii de utilizatori, 51% au fost vorbitori de limbă rusă.

Acest text trebuia să fie un anunț scurt în care să vă anunțăm despre dezvoltarea platformei și în limba rusă. Dar mai avem un motiv care explică acest pas. 25 din cei 132 de patroni care fac lunar donații pentru Zona de Securitate o fac anume pentru crearea de conținut jurnalistic echidistant în limba rusă. Dacă simți că vrei să pui umărul, ai aici linkul spre Patreon sau PayPal.

Crearea unui spațiu informațional comun cu regiunea transnistreană este vital pentru reîntregirea țării. La această concluzie ajung toți cei care încearcă să înțeleagă problema transnistreană și cei care au încercat să schițeze soluții. Și dacă autoritățile întârzie să acționeze și refuză să vadă oportunitățile, o facem noi.

Lansarea versiunii în limba rusă a portalului nostru are scopul de a contracara propaganda rusească, nu de a pune o limbă mai presus decât alta.

Vrem să integrăm în normalitate comunitatea vorbitoare de limbă rusă așa încât să simtă că ne pasă. Vrem ca exponenții acelei comunități să iasă din bula propagandistică în care au fost băgați.

Nu renunțăm la conținutul în limba română. Dimpotrivă, îl vom îmbunătăți. Am angajat noi colegi așa că versiunea vine cu produs nou de verificare a informațiilor,  o analiză video a știrilor din regiune. Prima ediție va fi astăzi, de la 19:00.

Totodată, săptămânal, vom difuza un digest de știri sociale ce vizează regiunea transnistreană. Focus.

Sperăm că asta va contribui la sporirea gandirii critice și la reziliența informațională a oamenilor de peste Nistru.

Închei prin a vă mulțumi că ați ajuns până aici și prin a vă invita, în comentarii, la o discuție matură despre necesitatea creării unui spațiu informațional comun – unul atât de necesar ca minimă condiție de intrare în normalitate a ambelor maluri ale Nistrului.