Pentru ultima dată…și încă odată! Guvernul Ciocoi a prelungit din nou facilitățile vamale pentru regiunea transnistreană

Pentru ultima dată…și încă odată! Guvernul Ciocoi a prelungit din nou facilitățile vamale pentru regiunea transnistreană

În luna ianuarie a acestui an Guvernul interimar Ciocoi a prelungit până la 30 iunie 2021, termenul în care agenții economici din regiunea transnistreană pot să treacă frontiera prin punctele vamale Pervomaisk – Cuciurgan, Goianul Nou – Platonovo și Novosavițkoe – Cuciurgan pentru a efectua procedurile de vămuire a mărfurilor fără aplicarea măsurilor de politică economică a Republicii Moldova. Atunci premierul interimar Aureliu Ciocoi a menționat faptul că această perioadă a fost extinsă deja de câteva ori și a cerut responsabililor ca acest lucru să se întâmple „pentru ultima dată”. Ieri însă acest termen a fost prelungit din nou, deja pâna la finele lui 2021.

Iată ce spunea în ianurie Ciocoi:

„Din 2017, de când a fost aprobată pentru prima dată Hotărârea de Guvern, realizarea ei a fost în permanență amânată, agenților economici din regiunea transnistreană fiindu-le oferită posibilitatea activării în câmpul legal al R. Moldova. Consider judicios ca termenul de acțiune (…) să fie prelungit pentru ultima dată”.

Acum premierul susține că astfel Republica Moldova demonstrează că este cu inima deschisă și căută soluții politice, fără să vină cu acuzații, făcând referire la încercarea parlamentarilor ruși de a adopta un document cu privire la „Planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei, care duc la sabotarea reglementării conflictului transnistrean”.

„Probabil ați văzut și dumneavoastră, astăzi, Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat o declarație în care acuză autoritățile din Republica Moldova că încercăm să blocăm într-un fel sau altul regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Iată că avem două exemple concrete că, de fapt, lucrurile stau exact invers. Autoritățile Republicii Moldova fac tot posibilul ca să nu împiedice dialogul și buna organizare a procesului de reglementare politică durabilă a conflictului transnistrean.

Prin urmare, acest caz vine să demonstreze că noi suntem cei suntem cu inima deschisă și căutăm soluții politice, fără să venim cu acuzații,” a declarat Ciocoi în cadrul ședinței Guvernului.

Proiectul de modificare a hotărârii a fost propus ieri de către Tatiana Ivanicichina, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, ce asigură interimatul funcției de ministru al Finanțelor. Aceasta motivat necesitatea prelungirii termenului prin faptul că instituțiile responsabile de acest proces au nevoie de mai mult timp pentru identificarea soluțiilor care să asigure evidența tuturor importatorilor din regiunea transnistreană. Cert este că termenul este extins din 2017, dar soluții încă nu au fost găsite.