„Pentru ultima dată”. Guvernul a prelungit până în iulie facilitățile vamale pentru regiunea transnistreană

„Pentru ultima dată”. Guvernul a prelungit până în iulie facilitățile vamale pentru regiunea transnistreană

Guvernul a decis astăzi să prelungească, până la 30 iunie 2021, termenul în care agenții economici din regiunea transnistreană pot să treacă frontiera prin punctele vamale Pervomaisk – Cuciurgan, Goianul Nou – Platonovo și Novosavițkoe – Cuciurgan pentru a efectua procedurile de vămuire a mărfurilor fără aplicarea măsurilor de politică economică a Republicii Moldova.

Aceste termen urma să expire pe 1 februarie curent, iar condiția acestor facilități fiscal-vamale acordate agenților economici din stânga Nistrului, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați de către Agenția Servicii Publice de la Chișinău, este ca mărfurile importate să rămână pe teritoriul necontrolat de către autoritățile constituționale.


Premierul interimar Aureliu Ciocoi a menționat faptul că această perioadă a fost extinsă deja de câteva ori și a cerut responsabililor ca acest lucru să se întâmple „pentru ultima dată”.

„Din 2017, de când a fost aprobată pentru prima dată Hotărârea de Guvern, realizarea ei a fost în permanență amânată, agenților economici din regiunea transnistreană fiindu-le oferită posibilitatea activării în câmpul legal al R. Moldova. Consider judicios ca termenul de acțiune (…) să fie prelungit pentru ultima dată”, a spus Ciocoi.

Mai mult, oficialul a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și Ministerului Afacerilor Interne să continue dialogul cu partea ucraineană în vederea avansării procesului privind implementarea fazei finale a controlului în comun pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene începând cu data de 1 iulie 2021.