AMÂNATĂ. Pe 2-3 noiembrie la Stockholm va avea loc întâlnirea în formatul „5+2”
UPDATE: Ședința în formatul „5 + 2”, planificată pentru 2-3 noiembrie la Stockholm, a fost amânată la inițiativa Chișinăului.
O nouă dată nu a fost stabilită, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat doar că: în prezent sunt purtate consultări la subiect și un răspuns oficial va fi oferit în timpul apropiat.
Tiraspolul anunță că s-a decis data când va avea loc întâlnirea în formatul „5 + 2”, astfel pe 2-3 noiembrie la Stockholm, Suedia, va avea loc întâlnirea dintre „părți” și mediatori, sub egida suedeză, deținătoare a președinției OSCE în 2021. Întâmplător sau nu, întâlnirea va avea loc înainte cu câteva zile înainte ca în Suedia să fie schimbat Guvernul.
- Formatul „5 + 2” este compus din reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, care sunt desemnate drept „părți ce negociază”, și Rusia, Ucraina, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), „mediatori” ai negocierilor. Uniunea Europeană și Statele Unite acționează sunt „observatori”.
Anunțul a fost făcut de către liderul separatist, Vadim Krasnoselski, la o întâlnire cu ambasadorul leton Uldis Mikuts. Chișinăul nu a anunțat nimic despre noua rundă de negocieri, la fel ca și despre întâlnirea 1+1 ce a avut loc astăzi, despre care la fel s-a aflat din presa din stânga Nistrului.
Anul trecut, 2020 în procesul de negocieri a conflictului transnistrean nu a avut loc nicio ședință în formatul 5+2, deși deja se anunța la începutul lunii octombrie despre o posibilă reuniune, aceasta însă nu a avut loc.
Ultima ședință a fost în 2019 la Bratislava, dar care nu s-a finalizat cu semnarea unui protocol final urmare a lucrărilor reuniunii, astfel fiind considerată o reuniune de eșec.
- Formatul 5+2 a început în 2005, dar în urma avizului trimis de Ucraina Misiunii de Asistență la Frontieră a Uniunii Europene în Moldova și Ucraina (EUBAM) cu privire la volumul mare de contrabandă transnistreană pe teritoriul ucrainean, Transnistria și Rusia au suspendat negocierile formale în 2006. , acestea fiind reluate oficial abia în 2012.