
Un banner din regiunea transnistreană în ajunul organizării referendumului ilegal din regiune din 2006
Opinie: Moscova pune presiune pe Maia Sandu pentru rezolvarea conflitul tranistrean în contextul crizei din Ucraina
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a trimis recent o nouă scrisoare adresată președintelui Maia Sandu în care îi cere să se întâlnească cu el pentru a discuta „bazele reglementării” transnistrene, iar Moscova salută și susține acest apel.
Este în premieră când un exponent al regimului secesionist vrea să discute în formatul 5+2 partea politică a conflictului, anterior aceștia erau adepții discutării problemelor economice și sociale. Coșul trei al negocierilor în formatul 5+2, ce ține de rezolvarea finală a conflitului, nu a fost discutat niciodată. Mai mult decât atât, formatul existent 5+2 la care face apel, atât Kremlinul, cât și Tiraspolul, de a fi reluat, prevede rezolvarea politică și oferirea regiunii unui statut special în limitele frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova, aspect ce se contrapune cu încercările regimului de a edifica „statul transnistrean” cu elementele sale de statalitate timp de 30 de ani.
Anatol Țăranu, analist politic și fost ambasador al Moldovei în F. Rusă susține că aceste intenții și schimbări de viziune la 180 de grade sunt coordonate cu Kremlinul și vin după o ultimă vizită al lui Krasnoselski la Moldova.
„Este evident că inițiativa nu a venit de la el, ci a venit de la Moscova. De ce? Moscova se pregătește de intervenție militară în Ucraina, ei au o reputație de agresor. Moscova are nevoie să apară pe scena internațională ca un hulub care aduce pace, iată poftim Republica Moldova care este un poligon unde Rusia poate să se manifeste.
Ați văzut cât de operativ a reacționat MAE-ul rusesc la inițiativa lui Krasnoselski, este absolut evident că e una regizată. Mai departe ce face Maia Sandu – spune că nu are de gând să se întâlnească cu Krasnoselski și nu e greșit, e o abordare nouă, până acum toți liderii de Tiraspol se întâlneau cu președinții de țară și îi ridicau până la nivelul unui președinte legal ales. Chestia asta înseamnă că planul Moscovei poate să eșueze.”
Ei au nevoie de un precedent, de un model pe care să-l impună în Ucraina și o presează pe Maia Sandu ca să se întâlnească cu Krasnoselski, pentru că acesta este modelul dorit de ruși pentru Zelenski ca să se întâlnească cu cei din Donbas. Maia Sandu practic ajută Ucraina nu mai dacă va rezista acelei presiuni pentru că acesta se va înteți, dacă președinta Maia Sandu va rezista va zădărnici inclusiv intenția rușilor in Ucraina,” a declarat Țăranu la Secretele Puteri de la Jurnaltv.
Scrisoarea lui Krasnoselski, o foaie ce conține însemnele regiunii separatiste și antetul „președintelui republicii moldovenești nistrene”, scrie că „înainte de a trece la discutarea reglementării politice în formatul 5+2, conducătorii Transnistriei și Moldovei trebuie să discute într-un dialog direct condițiile viitoarei coexistențe pașnice”. Liderul separatist mai notează că a adresat, atât el, cât și Sovietul suprem (legislativul regiunii transnistrene), „nenumărate astfel de scrisori” Chişinăului începând cu noiembrie 2020, la care nu a primit însă niciun răspuns.
Un mesaj cu un conținut similar a fost transmis și ceva mai devreme, prin intermediul șefului Misiunii OSCE din Republica Moldova. Atunci, mai mulți experți moldoveni au atras atenția că Misiunea OSCE nu trebuie să devină „serviciul de curierat” al lui Krasnoselski, iar Chişinăul a atras atenția partenerilor externi asupra necesității „respectării formatelor de comunicare cu Tiraspolul”.
Biroul de reintegrare de la Chişinău a avut însă o întâlnire cu șeful Misiunii OSCE în care a discutat subiectul și a publicat apoi și un comunicat în care a explicat că nu există o comunicare directă între instituțiile Republicii Moldova cu administrația de la Tiraspol. Toată comunicarea cu reprezentanți regiunii separatiste se face exclusiv prin intermediul Biroului de reintegrare și a grupurilor sectoriale de experți, iar în corespondență nu sunt folosite însemnele regiunii separatiste și nici denumirile funcțiilor pe care și le atribuie funcționarii de la Tiraspol.
În ultimele zile Tiraspolul a începută să pună presiune pe Chișinău și a sistat procesul de oferire a numerelor neutre în regiune, ulterior a anunțat că va bloca accesul la terenurile agricole din Dubăsari începând cu iulie 2022.