AFP
ONU a adoptat o rezoluție privind militarizarea Crimeei de către Federația Rusă ca putere ocupantă. Cum a votat R. Moldova
Astăzi, la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU a fost adoptată o rezoluție pentru al treilea an consecutiv „Problema militarizării Crimeei și a Sevastopolului din Ucraina, precum și a unor părți din Marea Neagră și Azov”. Republica Moldova a susținut declarația și a votat pentru aprobarea acesteia. În această seară Ambasada Ucrainei la Chișinău a mulțumit Republicii Moldova pentru susținere.
Rezoluția condamnă ocuparea temporară rusă a Crimeei și constată că o astfel de ocupație reprezintă o amenințare la adresa securității internaționale. Rezoluția reafirmă că ocupația este ilegală; că este o încălcare a dreptului internațional; și că teritoriile ocupate trebuie returnate fără întârziere controlului ucrainean. De asemenea, observă că Rusia a transferat pe teritoriul Crimeei arme capabile să transporte încărcături nucleare. Rezoluția solicită Rusiei să înceteze imediat astfel de activități.
“Rezoluția din acest an este un element nou al creșterii presiunii legale asupra Rusiei. Adoptarea rezoluției arată că militarizarea Crimeei de către Federația Rusă ca putere ocupantă rămâne în centrul atenției comunității internaționale, care vede transformarea Crimeei într-o imensă bază militară ca o amenințare directă. securitate și stabilitate în regiune “, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitry Kuleba.
În plus, rezoluția solicită Rusiei să oprească militarizarea educației în Crimeea – pregătirea militară școlară a copiilor din Crimeea, al cărei scop este proclamat pentru viitorul lor serviciu în forțele armate rusești.
“De acum înainte, Ucraina are un argument politic și juridic convingător suplimentar în arsenalul său juridic pentru a promova dezocuparea Crimeei”, a rezumat ministrul ucrainean.
În 2018 ONU a votat o rezoluția privind retragerea trupelor militare ruse și de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului. Proiectul rezoluției a fost prezentat la ONU de către Tudor Ulianovschi, ministrul de Externe de atunci al R. Moldova. Împotriva votării rezoluției au votat 15 state.
Cele 15 țări care au votat împotriva adoptării rezoluției privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova sunt Federația Rusă, Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Korea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Sudanu de Sud, Sudan, Syria, Venezuela și Zimbabwe.