Oleg Serebrian: Statutul regiunii transnistrene poate fi doar în componența Republicii Moldova

Oleg Serebrian: Statutul regiunii transnistrene poate fi doar în componența Republicii Moldova

Nu poate fi vorba despre discuții despre altceva decât integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul acestei regiuni în componența Republicii Moldova, de acestă părere este vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, el a declarat că nu pot exista discuții despre federalizarea Republicii Moldova, iar dorința liderilor de la Tiraspol de a obține independența regiunii separatiste este irealizabilă.

„Din ce am văzut până acum, Tiraspolul insistă pe independență, pe încheierea unui acord de pace. Aceste lucruri nu au cum să se întâmple. Noi suntem deschiși pentru discuții, pentru un dialog referitor la un statut al acestei regiuni în conformitate cu deciziile luate până acum la ministeriale OSCE și rezoluțiile adoptate pe marginea acestui dosar, respectând principiul integrității teritoriale a Republicii Moldova. Nu poate fi vorba despre discuții despre altceva decât integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul acestei regiuni în componența Republicii Moldova”, a precizat Oleg Serebrian.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a apropiat cele două maluri de Nistru din punct de vedere social și economic, susține Oleg Serebrian. În prezent, 90% dintre locuitorii regiunii dețin cetățenia Republicii Moldova, iar 70% din relațiile comerciale ale regiunii sunt cu Uniunea Europeană.

Vezi și: VIDEO. Locuitorii regiunii transnistrene, în rând după acte moldovenești

Într-un alt interviu pentru Zona de Securitate Serebrian declara că parcursul european al Republicii Moldova nu va fi afectat de reintregirea celor două maluri, ba din contra, o țară care este reîntregită are șanse mult mai mari să acceadă în UE, decât „o țară care este trunchiat și care are acest handicap a unui conflict deschis”.

Mai mult ca atât, discuțiile despre o posibilă renunțare la regiunea transnistreană  sunt inacceptabile, „într-un cât nu putem pune în pericol 11% din teritoriul țării”.