Oleg Serebrian și Serviciul Vamal fac clarificări despre aplicarea taxelor vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului. Companiile din regiune au știut
- Biroul Politici de Reintegrare Reintegrare
- Redacția
- 17/01/2024
În urma ședinței în formatul 1+1, care s-a desfășurat la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a ținut să explice punctual cum vor funcționa noile modificări operate la Codul Vamal pentru agenții economici din stânga Nistrului. În opinia șefului de la Reintegrare acest subiect a fost tratat eronat pe ambele maluri ale Nistrului și necesită anumite clarificări.
„Cred că, și în dreapta, și-n stânga Nistrului lucrurile au fost înțelese incorect, poate pe alocuri intenționat incorect. Intenția Codului Vamal nu a fost de a fi aplicat doar în regiunea transnistreană. Codul Vamal s-a modificat în Republica Moldova în general. Nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană, cum am văzut că s-a tirajat în mass-media de pe ambele maluri”, a precizat într-un briefing de presă vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian.
Astfel, conform prevederilor noului Cod Vamal, sunt anulate taxele de proceduri vamale, pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu luna august 2023. Totodată, Serebrian susține că noile taxe, aplicate potrivit modificărilor introduse în Cod Vamal, sunt identice pentru antreprenorii de pe ambele maluri.
„Deci, aceste taxe au fost anulate, în conformitate cu noul Cod Vamal, și s-au introdus taxe vamale egale unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri. Nu mai există nicio diferențiere în acest sens. Dar, aceste taxe vamale nu sunt nici TVA, cum au interpretat unii, nici accize. Volumul acestor taxe comparativ cu taxele procedurilor vamale aplicate anul trecut e mai mare. Este greu să spunem la momentul de față cât de mari pot fi aceste taxe în 2024, pentru că nu cunoaștem volumul total al comerțului care poate fi efectuat în 2024, dar nici destinația, adică țările cu care vor fi operate acțiuni de import/export. Întrucât aceste taxe nu se aplică pentru acțiuni de import/export cu statele cu care noi avem acord de liber schimb. Dar cea mai mare parte a volumului comerțului regiunii transnistrene este fie cu țările UE, fie cu CSI, cu care acordul de liber schimb este în vigoare. Cu Turcia, de asemenea avem un acord de liber schimb”, a mai explicat Serebrian.
La același briefing de presă, vicepremierul a spus că, din top zece parteneri comerciali ai regiunii transnistrene, există o singură țară, și anume China, cu care Republica Moldova nu deține un acord de liber schimb. De asemenea, Oleg Serebrian a ținut să ofere niște calcule estimative care ar reieși din facilitățile de care beneficiază dreapta Nistrului la acest capitol, constituie un avantaj și pentru antreprenorii din regiunea transnistreană.
„Dacă facem o extrapolare a comerțului regiunii transnistrene în 2023 și aplicăm aceste taxe retroactiv, să facem un calcul, vom ajunge undeva la 100-120 milioane de lei. Dacă ar fi fost aplicate taxele de proceduri vamale, se ajungea undeva la 60-70 milioane de lei. Deci, diferența este de 50 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 2,5-3 milioane de dolari”, a subliniat vicepremierul.
Mai mult ca atât, suma preluată din taxele vamale, aplicate antreprenorilor din stânga Nistrului, se întoarce tot în regiunea transnistreană, sub formă de burse, servicii medicale, pensii, a mai precizat Serebrian.
„Interesul nostru este să creștem aceste cheltuieli pentru cetățenii moldoveni din partea stângă a Nistrului. Nu facem nicio diferențiere între cetățenii din dreapta și stânga Nistrului și interesul nostru, repet încă o dată, nu este asfixierea întreprinderilor din partea stângă a Nistrului. Vrem ca ele să funcționeze normal, în conformitate cu Legile Republicii Moldova”, a conchis Oleg Serebrian.
Întrebat ieri de jurnaliștii de la Tiraspol despre introducerea plății TVA și a accizelor, Oleg Serebrian a răspuns: „În viitorul apropiat nu poate fi vorba de introducerea TVA și a accizelor, deși treptat aveam intenția de reîntregi, în primul rând în plan economic teritoriul Republicii Moldova. Vrem ca acest proces să aibă loc pe cale pașnică, desigur informând din timp întreprinderile despre aceste schimbări. Decizia noastră în privința integrării economice rămâne de neclintit – treptat avem în vedere chiar și introducerea leului moldovenesc ca monedă de plată pe tot teritoriul Republicii Moldova.”
Clarificările de la Vamă
Tot astăzi, Serviciul Vamal (SV) a emis un comunicat de presă în care informează despre faptul că majoritatea agenților economici din regiunea transnistreană, cu certitudine au cunoscut despre noile reglementări ce țin de aplicarea prevederilor noului Cod vamal.
„Menționăm, că din prima zi lucrătoare a anului curent (02 ianuarie 2024), mai mulți agenți economici din regiunea transnistreană au depus declarații vamale conform noilor cerințe legale, la importul mărfurilor, inclusiv prezentând certificate de origine preferențiale, ceea ce denotă cu certitudine despre faptul că au fost în cunoștință de cauză despre aplicabilitatea prevederilor noului Cod vamal.
Serviciul Vamal (SV) salută și concomitent menționează, că între timp toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat complet cerințelor stabilite de prevederile noului Cod vamal, iar careva probleme esențiale ce țin de partea logistică nu sunt atestate. Suplimentar, precizăm că, toți agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar dispun de conturi trezoreriale, iar când apare obligația de achitare a taxelor vamale, acestea sunt achitate integral, fără impedimente”, se mai arată în comunicatul responsabililor de la Vamă.
Retorica Tiraspolului, precum că intrarea în vigoare a noului Cod Vamal ar fi luat prin surprindere agenții economici din regiune, a fost susținută și de misiunea OSCE în Moldova.
Pe 15 ianuarie, în anunțul misiunii despre desfășurarea întâlnirii în formatul 1+1 este evidențiat faptul că Tiraspolul ar fi fost în necunoaștere.
Noul Cod Vamal a fost adoptat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 95 din 24 august 2021, fiind promulgat prin Decretul Președintei Republicii Moldova nr.156-IX din 14 septembrie 2021 și publicat în Monitorul Oficial nr.219-225, art.238 din 17 septembrie 2021, iar până la intrarea în vigoare – 1 ianuarie 2024, modificări în parte ce ține de tratamentul juridic al agenților economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar (din regiunea transnistreană), nu au fost operate.
Vezi și:1+1| Oleg Serebrian după negocierile de la Tiraspol: Decizia noastră în privința reintegrării economice rămâne de neclintit. VIDEO