Oleg Serebrian: „Nu putem fi mulțumiți cu ceea ce avem: înghețarea conflictului nu este o acțiune suficientă”

Oleg Serebrian: „Nu putem fi mulțumiți cu ceea ce avem: înghețarea conflictului nu este o acțiune suficientă”

În acest an se împlinesc 30 de ani de la Bătălia de la Tighina (19 – 22 iunie 1992)  cu un mesaj de comemorare a venit astăzi vicepremierul pentru Reintegrare ,Oleg Sebrean, acesta își exprimă recunoștința tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în războiul de pe Nistru. Negociatorul șef în relația cu Tiraspolul a dat asigurări că luptătorii din 1992 vor fi mereu onorați pentru curajul și bărbăția de care au dat dovadă în numele independenței, libertății și suveranității Patriei noastre.

„Pe 19 iunie s-au împlinit 30 de ani de la cea mai sângeroasă bătălie de pe Nistru – luptele de pe platoul Varnița – Tighina. În consecință, sute de oameni au pierit. Comemoram această tristă aniversare cu dorința fermă de a nu mai suferi un astfel de conflict armat în țara noastră. Guvernul Republicii Moldova lucrează pentru a găsi o soluționare durabilă a acestui conflict înghețat de 30 de ani. Nu putem fi mulțumiți cu ceea ce avem: înghețarea conflictului nu este o acțiune suficienta. O atitudine responsabilă implică o soluționare durabilă. Acest lucru este valabil mai ales acum, pe vremea unui război și mai sângeros în Ucraina. Vrem pace, stabilitate. Numai în pace vom putea construi o țară prosperă, cu adevărat europeană, în beneficiul poporului nostru,” a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Invazia Federației Ruse în Tighina: 19-22 iunie 1992. „Luptăm cu Rusia, oameni buni! Nu cu cei din Transnistria”

Ieri, și Maia Sandu a adus un omagiu  celor care au luptat pentru Republica Moldova în războiul de pe Nistru. “Aducem în acest mod un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în războiul de pe Nistru și celor care s-au jertfit pentru viitorul pașnic al Republicii Moldova”, scrie Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mers ieri la mitingul de doliu, organizat la Varnița.

În mesajul adresat, Speakerul a adus un omagiu eroilor căzuți pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. „Astăzi vedem cât de precară poate fi pacea și libertatea și cât de mult depinde viața unui popor de curajul și voința celor care sunt mereu în straja patriei. Datoria noastră este să păstrăm cu orice preț pacea pentru care au luptat eroii noștri”, a menționat Președintele Parlamentului.

***
Pe 19 iunie 1992, peste o mie de gardişti au atacat comisariatul de poliţie din oraş. Forţele separatiste de la Tiraspol încercau să preia controlul asupra Tighinei. În luptă s-a implicat direct şi armata rusă, care a încercat să forţeze podul de peste Nistru. În confruntări s-au înregistrat aproximativ 200 de morţi şi 300 de răniţi.