VIDEO. Oleg Serebrian este noul negociator șef în relația cu Tiraspolul. „Eu nu aștept un miracol”

VIDEO. Oleg Serebrian este noul negociator șef în relația cu Tiraspolul. „Eu nu aștept un miracol”

Diplomatul și fostul deputat Oleg Serebrian este noul viceprim-ministru pentru Reintegrare. Candidatura lui a fost propusă de Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, iar Maia Sandu, președinta țării, a semnat decretul.

Astfel, Serebrian devine negociator șef în relația cu Tiraspolul, după o pauză de aproape trei luni în care această funcție fost vacantă. În subordinea sa îi va reveni Biroul Politici de Reintegrare.

Viziune

Recent, pe 15 ianuarie, diplomatul a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă în care a comentat situația din regiunea transnistreană și s-a expus asupra rezolvării conflictului, declarând că nu așteaptă un miracol. 

E un dosar care, fără îndoială, trebuie soluționat, nu poate să rămână la nesfârșit deschis, deși, da, avem multe situații când dosare de acest gen de reunificare rămân suspendate și țări mult mai puternice decât Republica Moldova. Motivația pozitivă, eu cred că prima dată am folosit acest lucru prin 2004, spunând că vom putea apropia zona transnistreană, oferind un exemplu pozitiv de prosperitate, de stabilitate, și rămân în continuare încrezător în faptul că asta este o soluție, adică, oferind un model de dezvoltare mai bun.

S-au produs mici pași în direcția apropierii societale în ultimii ani. Totuși, nu putem zice că nu s-au produs lucruri pozitive, un lucru pozitiv este că nu a escaladat, adică tensiunile s-au menținut, dar au fost controlate, acele energii negative au fost controlate.
Este un dosar greu predictibil, eu nu aștept miracole, cel puțin, în viitorul apropiat. Ca să fie foarte clar, dosarul transnistrean nu este un dosar care este imposibil de soluționat, dar e improbabilă soluționarea lui în viitorul previzibil,” declara Serebrian cu patru zile înaite de fi numit vicepremier.

Date Biografice

Oleg Serebrian este diplomat de profesie, iar între 2005 și 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franța și delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidențial Ambasador al Republicii Moldova în Germania, funcția pe care a deținut-o până în data de 3 decembrie 2021.
La 3 ianuarie 2022 a fost numit directorul Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Între anii 2001 și 2008, Serebrian a fost președintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii PSL cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreședinte al PDM, funcție din care a demisionat în iunie 2010.

Amintim că, funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce Vladislav Kulminski și-a anunțat demisia la data de 5 noiembrie 2021. Acesta a spus atunci că demisia sa a fost determinată de nașterea copilului său și de starea de sănătate a soției, însă mai mulți analiști politici au declarat că plecarea lui a fost din cauza negocierilor complicate a noului tarif la gaz de la Moscova. Kulminski ar fi avut o discuție secretă cu Kozak în urma căreia ar fi fost rugat să plece din Guvernul Republicii Moldova.