Oleg Serebrian a informat OSCE-ul despre problemele generate de Tiraspol privind nivelul apei în Nistru

Oleg Serebrian a informat OSCE-ul despre problemele generate de Tiraspol privind nivelul apei în Nistru

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut ieri o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting.

Viceprim-ministrul a punctat problemele stringente din regiune. Astfel, condițiile meteorologice actuale relevă importanța majoră a utilizării coordonate și raționale a resurselor de apă din râul Nistru. „În timp ce partenerii ucraineni își onorează obligațiile contractuale privind controlul debitului de apa a râului, barajul hidroelectric de la Dubăsari generează unele probleme, care se răsfrâng negativ asupra nivelului apei pe cursul inferior al Nistrului,” se arată într-un comunicat publicat de Biroul Politici de Reintegrare.

Un subiect cheie a fost și cel al respectării drepturilor omului:

„Cu o deosebită îngrijorare a fost menționată situația critică privind respectarea drepturilor omului în raioanele de est ale țării, în special în contextul recentei abordări a Tiraspolului de a pedepsi penal petiționarii sau locuitorii din regiune ce sesizează autoritățile competente ale Republicii Moldova pe marginea abuzurilor la care au fost expuși în regiune, iar această stare a lucrurilor este inacceptabilă și inadmisibilă în lumina standardelor dreptului internațional.”

S-a discutat și faptul că Tiraspolul a renunțat la blocarea accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole doar până la 31 august curent, „or, fermierii au nevoie de certitudinea accesului la pământul ce le aparține, în mod permanent și necondiționat, conform angajamentelor din Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017.

Viceprim-ministrul a subliniat deschiderea Chișinăului de a direcționa eforturile spre realizarea obiectivului de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, în cadrul statului suveran și plenar reintegrat – Republica Moldova. Acesta a venit cu un apel către Reprezentantul Special al OSCE de a avea o contribuție activă și substanțială în vederea marcării unor progrese tangibile pe dimensiunile abordate.