Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii. Au fost discutate amendamentele privind incriminarea separatismului

Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii. Au fost discutate amendamentele privind incriminarea separatismului

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Oficialii au abordat situația regională în contextul arhitecturii de securitate curente. O atenție aparte s-a acordat dinamicii curente a interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol, măsurile pozitive realizate de către autoritățile constituționale în raport cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, referitor la amendamentele recent operate privind incriminarea separatismului în legislația Republicii Moldova, s-a accentuat că acestea nu vor afecta procesul de negocieri și persoanele de bună-credință, ci au menirea de a preveni și combate amenințările la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării.

Vicepremierul pentru reintegrare a accentuat că atât politicile de reintegrare a țării cât și mecanismele agreate în negocieri trebuie să conducă la reglementarea pașnică și definitivă a conflictului transnistrean, cu demilitarizarea în paralel a regiunii, restabilirea controlului din partea autorităților constituționale și completarea reformelor structurale pe întreg teritoriul țării.

Amintim că, Codul penal al Republicii Moldova va fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, separatism, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Deputații au adoptat în lectură finală, în cadrul ședinței Parlamentului din 2 februarie, Proiectul de lege ce are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului va fi îmbunătățit. În acest sens, a fost modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu R. Moldova.