Oamenii lui Krasnoselski. Coordonatorii „protestului” împotriva introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană

Oamenii lui Krasnoselski. Coordonatorii „protestului” împotriva introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană

Trei persoane s-au evidențiat prin discursuri și declarații de presă din cei câțiva oameni aduși organizat la punctul ilegal de trecere Chișinău Bender, joi, 11 ianuarie, pentru a protesta față de introducerea taxelor vamale impuse de autoritățile constituționale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, după decenii în care au fost scutiți de ele. Pe toți trei îi unește o singură organizație „Forumului popular transnistrean”, entitate condusă de de nimeni altul decât pretinsul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.

Deși manifestația s-a vrut a fi un strigăt al societății civile din regiune, profilul persoanelor ce au coordonat acțiunea, trădează conexiunile lor cu administrația de facto a regiunii, demonstrând într-un final că a fost o imitație a inițiativei civice, inexistente în stânga Nistrului, din cauza represiunilor constante ale regimului separatist.

Serghei Șerstiuc este principalul coordonator al „protestului”, care declara într-un comentariu pentru tiraspol-news că scopul acțiunii este „de a spune că presiunea economică din partea Moldovei în raport cu întreprinderile noastre, lovesc în buzunarele locuitorilor noștri”.

Serghei Șerstiuc
Serghei Șerstiuc

Șerstiuc este șeful Comitetului executiv al „Forumului popular transnistrean”, organizație care se prezintă a fi o mișcare publică supra partinică, condusă de Vadim Krasnoselski. Aceasta reunește mai multe asociații sociale și organizații publice, iar esența activității sale, așa cum reiese din declarația sa de program, este de a consolida și păstra așa numita republică nistreană prin control public al inițiativelor civice. Totodată, programul forumului subliniază și scopul acestuia de „a realiza misiunea istorică a Transnistriei (regiunea transnistreană, n.r) ca avanpost al lumii rusești, aflată la granița intereselor Rusiei Mari”.

Mișcarea este o replică a Frontul Popular al întregii Rusii, entitate inițiată și condusă din 2012 până în prezent de președintele rus, Vladimir Putin, și sancționată de Uniunea Europeană (UE) începând cu februarie 2023.

„Activistul civic” din subordinea lui Krasnoselski

Serghei Șerstiuc, parte a delegației din regiunea transnistreană condusă de Krasnoselski la Forumul global „În unitate cu Rusia" din 2016. Moscova
Serghei Șerstiuc, parte a delegației din regiunea transnistreană condusă de Krasnoselski la Forumul global „În unitate cu Rusia” din 2016. Moscova

Pe paginile sale de socializare, Șerstiuc își etalează participările sale începând cu 2016 la diverse evenimente organizate de fundația „Lumea Rusă”, creată de președintele rus și sponsorizată din bugetul Federației Ruse. Fundația a fost sancționată de UE, Canada, Elveția și Ucraina pentru răspândirea dezinformării și propagandei rusești. Potrivit UE, fundația a fost folosită ca instrument de influență în țările post-sovietice și a respins legitimitatea Ucrainei ca stat suveran, favorizând unificarea acesteia cu Rusia.

Atât la forumul global „În unitate cu Rusia” din 2016, pe când era Director al filialei din Tiraspol a Institutului de Antreprenoriat și Drept din Moscova, cât și la Forumul compatrioților „Împreună cu Rusia” din 2018, organizate de fundația „Lumea Rusă”, Serghei Șerstiuc a participat alături de Vadim Krasnoselski. Totodată, întâlnirile cu administrația separatistă de la Tiraspol fac parte din rutina lui Șerstiuc, așa cum poate fi observat din fotografiile publicate de el pe o rețea de socializare.

Serghei Șerstiuc la întrevedere cu Krasnoselski


Înainte de activitatea sa în cadrul „Forumului popular transnistrean”, Serghei Șerstiuc, de profesie geograf, a fost activ implicat în viața politică de regiune. Într-o imagine din 2016, Șerstiuc, în calitate de lider al fostei formațiuni politice din regiune „Partidului Republican Pridnestrovian”, semna un acord de colaborare cu partidul aflat la guvernare în regiune, „Reînnoirea” (Обновление), condus de vicepreședinta pretinsul parlament de la Tiraspol, Galina Antiufeeva. Atunci, în conformitate cu un comunicat de presă emis de partidul „Reînnoirea”, cele două formațiuni politice au încheiat un acord de cooperare bazat pe viziuni politice comune și pe similitudini în ceea ce privește principalele dispoziții ale programelor lor.

*„Reînnoirea” este partidul care deține majoritatea absolut în Consiliul Suprem, așa numitul parlament al regiunii, și se poziționează ca formațiune politică care reprezintă interesele cercurilor de afaceri transnistrene, inclusiv ale firmei Sheriff. Totodată, acesta este aliat al partidului de guvernământ din Federația Rusă, Rusia Unită.

„Moștenitorul Victoriilor”

Cel de al doilea coordonator al „protestului” este Rodion Romanov, ieșind în fața mulțimii cu megafonul în mână, a avut un mesaj pentru cetățenii R. Moldova care ar profita de serviciile comunale ieftine din regiune. „Fie ca vecinii noștri (cetățenii R. Moldova de pe malul drept, n.r.) să audă poporul care locuiește pe acest teritoriu, să-și audă oamenii dragi și apropiați, întrucât fiecare dintre noi are rude pe ambele maluri ale Nistrului. Nimeni nu alungă de aici oamenii din Moldova, ei vin aici în perioada iernii, trăiesc, serviciile comunale sunt mai ieftine”, a declarat Romanov.

*Regiunea transnistreană folosește resursele energetice obținute din gazului rusesc, fără să achite costul real al acestuia. Datoria regiunii pentru gazul livrat de Federația Rusă depășește 10 miliarde de dolari.

Potrivit unei postări a așa numitului parlament din regiune, în 2021, Romanov a fost asistentul pretinsului deputat, Igor Buga.

La fel, ca Șerstiuc, Romanov face parte din Consiliul de coordonare al Forumului popular transnistrean. Tot el este și director executiv al mișcării „Moștenitorii Victoriilor”, entitate subordonată aceluiași Forum gestionat de așa zisa administrație prezidențială a regiunii. „Moștenitorii Victoriilor” este o mișcare patriotico-militară de tineret. În 2021, alături de așa numitul Minister al Apărării din regiunea și Grupul operativ al trupelor rusești (GOTR) care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova, Mișcarea a organizat zeci de activități de reconstituire a evenimentelor din de-al Doilea Război Mondial. Acestea au adunat sute de oamenii și echipament militar, motociclete, tunuri de artilerie și mortiere, efecte speciale și discursuri.

Un an mai devreme, în 2020, Mișcarea condusă de Rodion Romanov a organizat la indicația șefului grupării separatiste, Vadim Krasnoselski, expoziții de arme și uniforme militare din diferite epoci în toate orașele și raioanele din regiune, la care au participat sute de tineri.

Totodată, în fotografia sa de profil de pe pagina de socializare, Romanov apare îmbrăcat într-o uniformă cu o insignă militară în piept care reprezintă un vultur rusesc cu două capete și pe care este indicat anul 1991. Potrivit surselor consultate de Zona de Securitate, acesta este un însemn, care face parte din uniforma Armatei cazace a Mării Negre și simbolizează păstrarea și apărarea Ortodoxiei și a granițelor istorice ale statului rus. Anul 1991 reprezintă anul renașterii Armatei cazace ai Mării Negre în regiunea transnistreană. Armata cazacă este o structură militară controlată și reglementată prin lege de regimului separatist, care reprezintă o unitate militară din cadrul formațiunii paramilitare din regiune. Totodată, aceasta este parte a Uniunii cazacilor din Rusia. Zona de Securitate însă nu a reușit să confirme oficial dacă Romanov este angajat al forțelor paramilitare din regiune.

Rodion Romanov

„Gardianul limbii moldovenești” din subordinea regimului separatist

Serghei Sandu este cel de-al treilea coordonator, care s-a adresat din fața mulțimii conducerii R. Moldova, precizând că „prin aceste metode nu se rezolvă întrebările economice, pentru că suferă și cetățenii R. Moldova care locuiesc la noi în regiune”.

Serghei Sandu este președintele Uniunii Moldovenilor din regiunea transnistreană, organizație care la fel se află în subordinea „Forumului popular transnistrean”. Într-o fotografie publicată de Sandu în septembrie 2020, el apare alături de Serghei Șerstiuc și Rodion Romanov pe fundalul bannerului Forumului popular Republican. Toți trei poartă tricouri cu insigna forumului.

Serghei Sandu – președintele Uniunii Moldovenilor din regiunea transnistreană, ținând o carte pe coperta căreia scrie în „limba moldovenească” – „Împreună cu Rusia”

Timp de 18 ani, până în 2019, Serghei Sandu a lucrat la ziarului în „limba moldovenească” „Adevărul Nistrean”, finanțat de regimul de la Tiraspol. Inițial, acesta a fost „corespondentul parlamentar” al ziarului, iar din 2014 a activat în calitate redactor-șef al publicației care poate fi doar abonată, și mai puțin sau deloc găsită în chioșcuri.

Înainte de a își începe cariera în mass-media, Sandu a activat timp de șapte ani în diferite comandamente în cadrul organelor de afaceri interne ale Ministerului Afacerilor Interne al Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM).

Președintele Uniunii Moldovenilor din regiune se prezintă drept un adevărat militant pentru „limba moldovenească”. După ce autoritățile constituționale au aprobat limba română ca limba oficială a R. Moldova, Sandu declara pentru agenția de presă rusă Ria Novosti că redenumirea limbii moldovenești în limba română va duce la pierderea identității moldovenești.

„În ceea ce privește opinia noastră, a moldovenilor din Transnistria (regiunea transnistreană, n.r.), aceasta a fost, este și va rămâne neschimbată dintotdeauna. Noi suntem moldoveni și ne vom strădui întotdeauna să ne asigurăm că limba noastră va fi păstrată aici, în Transnistria, timp de secole”, afirma Sandu.

*Regiunea transnistreană este unicul loc în lume unde mai este funcțională „limba moldovenească” în forma impusă de sovietici, adică cu grafie chirilică. Denumirea de moldovenească, de fapt, a fost dată limbii române în RSSM.

Cu toate aceste, într-un interviu din aprilie 2022, Sandu preciza că „limba moldovenească” nu este limba de comunicare a familiei sale. Zona de Securitate a constat că, în iulie 2023, fiul său Roman Sandu a beneficiat de cursuri gratuite de limba română oferite de UE și PNUD organizațiilor societății civile din stânga Nistrului. Roman activează în calitate de expert la Asociația Antreprenorilor Sociali, deschisă în 2022 cu suportul UE. În același an, acesta a câștigat un grant din parte UE și PNUD pentru a dezvolta activități sportive.

Fiul lui Serghei Sandu – Roman Sandu

„A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a R. Moldova”

La protestul matinal din ziua de 11 ianuarie organizat față de introducerea taxelor vamale de către autoritățile de la Chișinău, oamenii au ținut în mâini flaguri roșu-verde-roșu și pancarte identice pe care erau scrise sintagme: „Moldova – agresoare”, „Moldova ne-a oprit întreprinderile” sau „Furtul nu este calea spre UE”.

Biroul pentru politici de reintegrare a precizat în contextul așa numitului protest că „este important să facem diferența între libertatea de exprimare care în mod continuu este cenzurată și persecutată în regiunea transnistreană, și evenimentele regizate de actori propagandistici ce încalcă constant suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.

Noul Cod vamal al R. Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie, obligă toți agenții economici, inclusiv din regiunea transnistreană, să achite taxe vamale la bugetul de stat pe principii generale, după câteva decenii în care au fost scutiți de aceste plăți sub pretextul că erau virate în bugetul transnistrean.

Precizăm, totodată, că firmele din regiunea transnistreană rămân în continuare scutite de plata TVA și a accizelor la importul și exportul mărfurilor, suma totală a acestora fiind mai mare decât taxele vamale impuse începând cu 1 ianuarie 2024.

În acest context, liderul separatist Vadim Krasnoselski a acuzat autoritățile constituționale că împovărează fiscal companiile transnistrene. Totodată, regimul a anunțat că planifică să introducă mai multe taxe și să revizuiască o serie de reglementări care vizează agenții economici moldoveni, proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari și automobilele cu plăcuțe naționale în regiune.

Președintele Comisie parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a declarat joi, 11 ianuarie, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că afacerile din dreapta Nistrului au fost discriminate până acum, iar noul Cod vamal, care prevede excluderea scutirilor de taxe vamale de care au beneficiat până în prezent acestea, transmite mesajul că „a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a R. Moldova”.

„Noi transmitem câteva mesaje: ei activează pe teritoriul R. Moldova, chiar dacă încearcă să se proclame independenți, legea este lege pentru toți și a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a R. Moldova; exact aceasta s-a întâmplat și pentru Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (…)”, a declarat Lilian Carp.

Totodată, Carp a adăugat că autoritățile neconstituționale din regiune nu ar mai putea „șantaja R. Moldova”.