O nouă „inițiativă legislativă” în stânga Nistrului ce atentează la libertatea de exprimare în internet

Sursa foto: neweurope.eu

O nouă „inițiativă legislativă” în stânga Nistrului ce atentează la libertatea de exprimare în internet

Un nou proiect de lege menit să îngrădească acțiunile locuitorilor regiunii transnistrene a fost înregistrat în Sovietul Suprem de la Tiraspol. Proiectul își propune să cenzureze „insultele” din internet și să-i pedepsească pe cei care critică sau insultă pe rețelele de socializare. Inițiativa a stârnit un val de critică în regiune, iar unele canale locale de telegram scriu despre cenzurarea internetului și au postat caricaturi la acest subiect.

„Vrei să critici „Guvernul” din stânga Nistrului? Vei fi nevoit să plătești amendă.
Crezi că judecătorii din Transnistria nu sunt independenți? Plătește!
Ești nemulțumit de munca oficialilor și îți expui punctul de vedere pe pagina dvs. de Facebook? Plătește celor jigniți,” se arată într-o- postare de pe un canal local de telegram.

Caricatură postată de canalul de telegram/План демонополизации Приднестровья

În așa numitul cod al infracțiunilor administrative există deja un articol ce se referă la „insulta președintelui”, actualul proiect exitinde prevederile acestuia, astfel încât orice critică cade sub prevederea lui. În proiectul de „lege” este stipulat că o insultă este considerată „umilirea onoarei și demnității altei persoane, exprimată într-o formă indecentă”. Prin urmare, insultă devine tot tot ce contrazice „normelor general acceptate de morală și etică”. Cine va decide aceste norme și concepte nu este stipulat în proiect.

Potrivit avocatului Promo-LEX sancționarea persoanelor pentru injurie sau insultă nu reprezintă per se o încălcare a libertății de exprimare.

Pavel Cazacu, avocat Promo-LEX

„O astfel de componență de contravenție există și aici pe malul drept al Nistrului. Însă, ținând cont că așa-numitele organe de anchetă și instanțe de judecată locale din regiunea transnistreană nu sunt independente. Ținând cont că orice critică adusă administrației de facto este calificată ca și insultă sau ”incitare la extremism”, aceste prevederi locale, aparent inofensive, se transformă automat într-o bâtă împotriva persoanelor incomode regimului de facto și împotriva celor care au curajul să își exprime într-un mod critic punctul de vedere.”

În nota explicativă la proiectul de lege, se spune că necesitatea acestor modificări vine din intenții „nobile”.

„…dezvoltarea tehnologiilor informaționale și a rețelei globale de Internet a transformat conștiința oamenilor, oamenii care sunt calmi în exterior în viața reală de pe Internet nu ezită în expresii și își jignesc adversarii cu ușurință și în mod natural, adesea fără ezitare în expresii știind că aceasta nu va urma nicio pedeapsă.
În plus față de cele de mai sus, pe internet există o insultă adusă grupurilor de oameni pe baza atitudinii lor față de naționalitate, a grupurilor religioase și chiar a faptului că locuiesc într-un anumit teritoriu și în alte condiții, iar acest lucru se face prin distribuirea , inclusiv a materialelor audiovizuale, care sunt în mod deschis ofensatoare,” se arată în proiectul de „lege.”

Cazacu  mai constată că în regiunea transnistreană, administrația de facto utilizează toate pârghiile disponibile pentru a limita libertatea de exprimare.

„Or, într-un teritoriu condus de o administrație nerecunoscută și autocrată, libertatea de exprimare este cel mai mare dușman. Să nu uităm că în stânga Nistrului, persoanele care critică activitatea așa-zisului lider al regiunii sau care neagă ”rolul pozitiv” al misiunii de pacificare, pot fi condamnate la pedepse între 3 și 5 ani de detenție. Iar critica adusă întregii administrații de facto poate fi calificată ca și ”incitare la extremism”. Referitor la modificările care au fost formulate, observăm că ele se referă la posibilitatea de a pedepsi persoanele care insultă pe rețelele sociale. Din nou – aparent ar fi modificări inofensive. Însă, în contextul în care rețelele sociale devin tot mai populare, iar mesajele critice în adresa administrației de facto devin tot mai sonore, nu exclud ca aceste modificări se doresc a fi un alt mecanism de sancționare a opiniilor critice și a persoanelor incommode.

Dacă analizăm acțiunile administrației de facto a regiunii transnistrene din ultimii 2 -3 ani, această așa-numită inițiativă legislativă nu surprinde cu nimic. Ba mai mult, vine să confirme tentativele anterioare de limitare a libertății de exprimare în stânga Nistrului,” a declarat avocatul Pavel Cazacu pentru Zona de Securitate.

Dacă prevederea va fi votată de către Sovietul Suprem și Ulterior de Krasnoselski, „infracțiunea” se va pedepsi cu amendă.

Articolul ce pedepseșe insulta președintelui țării sau cel de negare a rolului pozitiv al misiunii de pacificare a fost introdus după modelul rusesc și încearcă să cenzureze chiar și postările de pe rețele de socializare.

Mai jos puteți citi mai multe articole realizate de Zona de Securitate la acest subiect.

VIDEO. Legea extremismului în regiunea transnistreană, o unealtă de a înlătura opoziția

Stepan Popovschi, jurist din stânga Nistrului: Cum a venit la putere Dodon valul de persecutări rapid s-a ridicat

 

VIDEO. Un locuitor al orașului Tighina a fost nevoit să fugă din regiune, fiind învinuit că a criticat Misiunea de Pacificare