O nouă declarație privind regiunea transnistreană la Consiliul Ministerial OSCE. Ce presupune aceasta și ce le-a spus Nicu Popescu miniștrilor

O nouă declarație privind regiunea transnistreană la Consiliul Ministerial OSCE. Ce presupune aceasta și ce le-a spus Nicu Popescu miniștrilor

A fost aprobată o nouă Declarație cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, la cea de-a 28-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, desfășurată în or. Stockholm.

Astfel, miniștrii Afacerilor Externe din partea celor 57 de state au reiterat hotărârea lor fermă de a ajunge la o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute de comunitatea internațională, cu acordarea unui statut special pentru localitățile din regiunea transnistreană.

Consiliul a venit cu apelul de a avea o conlucrare ritmică la toate nivelele procesului de negocieri întru continuarea abordării axate pe rezultat și cu angajarea activă și pe durata Președinției poloneze a OSCE în anul 2022, cu marcarea progreselor concrete pe toate coșurile de pe agenda negocierilor (social-economic, umanitar, reglementarea cuprinzătoare).

„S-a accentuat necesitatea implementării plenare a angajamentelor reflectate în protocoalele formatului ,,5+2” și în așa-numitul pachet Berlin+, încurajându-se dezvoltarea noilor măsuri de consolidare a încrederii, precum și intensificarea eforturilor pentru asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în lumina îngrijorărilor relevante și serioase pe cazuri individuale și în sfere ce afectează viața cotidiană a locuitorilor din regiunea transnistreană,  construind astfel o bază solidă pentru avansarea procesului de reglementare,” se arată într-un comunicat emis de Biroul Politici de Reintegrare.

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe Nicu Popescu a participat la Consiliu Ministerial al OSCE în cadrul căruia a ținut un discurs privind  procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Nicu Popescu la cel de-al 28-lea Consiliu Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa

„În mod particular, am accentuat determinarea autorităților de a continua eforturile în vederea identificării soluției cuprinzătoare a conflictului în baza respectării suveranității, integrității teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.” – a spus șeful diplomației de la Chișinău.

Totodată, în discurs, Popescu a exprimat îngrijorarea față de situația alarmantă a drepturilor omului și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană, chemând comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii din formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecției drepturilor omului în regiunea transnistreană, acordând atenția necesară situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

„Am reiterat poziția consecventă a țării noastre privind necesitatea retragerii complete a stocurilor de muniții și trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile dreptului internațional și prevederile constituționale ale Republicii Moldova.”

Oficialii guvernamentali de la reuniunea OSCE au evidețiat pozitiv interacțiunea dintre maluri în combaterea COVID-19 și asistența oferită de Chișinău în acest sens regiunii, la fel cum și asigurarea cu sute de mii de doze de vaccin, îndemnând pe această cale spre aprofundarea conlucrării și pe alte aspecte umanitare, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv întru abordarea aspectelor din sfera transportului auto, în corespundere cu prevederile Convenției de la Viena din 08.11.1968 și ale Deciziei protocolare din 24.04.2018.

Similar ca și în declarațiile precedente a fost accentuată necesitatea relansării, cât de curând posibil, a activității formatului de negocieri „5+2”, fiind salutată atitudinea activă a mediatorilor și a observatorilor din acest format și încurajată continuarea coordonării eforturilor acestora, prin utilizarea potențialul lor deplin și colectiv întru a stimula înregistrarea progreselor pe toate dimensiunile și focusarea acestora înspre realizarea reglementării cuprinzătoare a conflictului transnistrean.