Punctul de trecere de la Cuciurgan
O nouă amânare a controlului comun la frontiera moldo-ucraineană pe segemntul transnistrean. Flenchea: „Tehnic totul era gata în 2020”
Guvernul Gavriliță a anulat din nou aplicarea fazei II a controlului comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean. Această prelungire presupune că agenții economici din regiunea transnistreană pot să treacă frontiera prin punctele vamale Pervomaisk – Cuciurgan, Goianul Nou – Platonovo și Novosavițkoe – Cuciurgan pentru a efectua procedurile de vămuire a mărfurilor, fără aplicarea măsurilor de politică economică a Republicii Moldova, cu condiția că marfa va rămâne pe teritoriul regiunii transnistrene. Prelungirea este până pe 30 iunie 2022.
Proiectul de modificare a hotărârii a fost propus de către Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor, motivând necesitatea prelungirii termenului prin faptul că instituțiile responsabile de acest proces au nevoie de mai mult timp pentru identificarea soluțiilor care să asigure evidența tuturor importatorilor din regiunea transnistreană. Cert este că termenul este extins din 2016, dar soluții încă nu au fost găsite.
Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat pentru Zona de Securitate că acest mecanism, din punct de vedere tehnic, a fost gata pentru a fi implementat încă din anul 2020, însă a mai rămas la nivel politic să fie asumat acest control, deplin.
„Extinderea controlului comun pe segmentul transnistrean, dincolo de extinderea suveranității e și un instrument foarte important de combarea a contrabandei, iar contrabanda este cea care alimentează corupția, cea de la Chișinău inclusiv. Dacă a fost amânat probabil au fost motive, Guvernul actual, cel puțin nu a dat motive să fie suspectat de lipsă de dorință de lupta cu contrabanda și corupți. Toate aspectele tehnice al controlului vamal comun au fost pregătite încă în 2020, ceea ce pare să lipsească sunt anumite pregătiri și aranjamente la nivel politic, fiind un subiect bilateral între Chișinău și Kiev. Plus că de aproape două luni nu avem un vicepremier pentru Reintegrare, responsabil de dosarul transnistrean și gestionarea inclusiv a acestui subiect.”
Totodată în ședința de azi a Executivului s-a prelungit și introducerea produselor petroliere prin punctul feroviar de trecere a frontierei Novosavițkaia – Cuciurgan pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, pentru agenții economici din regiunea transnistreană până pe 30 iunie 2022.
Inițial, o hotărâre de Guvern prevedea vămuirea la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosavițkaia – Cuciurgan, până pe 31 decembrie 2016.
Ulterior, la fiecare jumătate de an, Guvernul a extins termenul cu încă 6 luni, până va fi introdus controlul comun moldo-ucrainean.
Documentul a fost aprobat în conformitate cu decizia protocolară „Privind principiile reluării plenare a circulației trenurilor mărfare prin regiunea transnistreană”, după ce, în luna august 2016, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană pe calea ferată, prin punctele de trecere a frontierei Colbasna – Slobodca și Cuciurgan.
Astfel, importul carburanților pentru regiunea separatistă a fost redirecționat prin punctul de trecere al frontierei Ocnița, ulterior fiind transportat la stațiile de cale ferată Râbnița și Bender-2, făcând un ocol de 400 kilometri.
Regimul separatist a așteptat prelungirea acestei prevederi, iar în presa din stânga Nistrului anticipau că în cazul în care nu ar fi fost prelungită amânarea controlului comun ar fi fost percepută drept măsură de blocare a regiunii.
„Atâta timp cât control comun la unul din cele mai importante puncte, Pervomaisk – Cuciurgan, contrabanda și corupția se vor perpetua și evident cei care beneficiază din asta recurg la orice inclusiv la propagandă, șantaj, dezinformare și acuzații despre blocadă economică care din 2006 nu s emai opresc, este evidentă reacția lor, dar problema trebuie rezolvată,” a conchis Flenchea.
În prezent, controlul comun se aplică la șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean, la „Pervomaisk – Cuciurgan”, doar la nivelul documentării persoanelor și în mod opțional vămuirii mărfurilor.