Nu plătesc volumele consumate, dar au vrut 70% din tot gazul destinat R. Moldova. Vadim Ceban a dezvăluit solicitările Tiraspolului în depășirea crizei energetice

Nu plătesc volumele consumate, dar au vrut 70% din tot gazul destinat R. Moldova. Vadim Ceban a dezvăluit solicitările Tiraspolului în depășirea crizei energetice

Vadim Ceban, nedumerit de solicitările Tiraspolului care vor mai mult gaz, în timp ce plătesc 0,05% din ce consumă.

În contextul campaniei de dezinformare lansată de Tiraspol împotriva Chișinău în care autoritățile constituționale sunt învinuite că nu oferă gaz regiunii transnistrene în volumele socitate, președintele Moldovagaz a venit cu o postare pe canalul său de telegram în care a dezvăluit ce au solicitat cei de la Tiraspoltransgaz în procesul de distribuire a volumelor de gaz între cele două maluri.

Potrivit lui Ceban Tiraspoltransgaz a vrut să i se rezerve mai mult gaz pentru necesitățile regiunii, în timp ce Moldovagaz s-a achitat la nivel de 100%, pentru ce a consumat, iar Tiraspoltransgaz de doar 0,05%.

Citește și: Krasnoselski, apel la ONU și OSCE să ia măsuri cu Chișinăul pentru a preveni “catastrofa umanitară” în stânga Nistrului. Autoritățile moldovene: “Moscova sacrifică regiunea, șantajând Republica Moldova cu arma energetică”

În octombrie, după ce Gazprom a redus cu 51% livrările de gaze Republicii Moldova, șefii subsidiarei sale de la Tiraspol au propus ca din cantitatea lunară oferită Moldovei de 171 de milioane de metri cubi, să-i revină 119 milioane, adică aproximativ 70%, în timp ce Chișinăul ar fi trebuit să primească 52 de milioane de metri cub. Lucru considerat de Vadim Ceban drept discriminatoriu.

Acest scenariu ar fi fost imposbil din mai multe motive, pe lângă neachitarea volumelor anterior consumate:

Diferențe de tarif: cei din dreapta Nistrului achită 29,27 de lei pentru un metru cub –  locuitorii de la Tiraspol plătesc între 0,99 de lei și 1,37 de lei cubu.

Numărul de consumatori: Pe teritoriul controlat sunt înregistrați 770 de mii de consumatori casnici și 15,5 mii de persoane juridice, în timp ce în stânga Nistrului sunt 206 mii casnici și respectiv, 2,5 mii de întreprinderi.

Refuzul de a economisi în favoarea producerii de energie pentru malul drept de la centrala la Cuciurgan.

Șeful de la Moldovagaz mai spune că în timp ce CET-2 și fabricile de zahăr din Nordul Moldovei au trecut la păcură, întreprinderile din Stânga nu au acționat analogic, rămânând la consumul de gaze.

„Nu putem să observăm în propunerea „Tiraspoltransgaz” o atitudine discriminatorie față de consumatorii din dreapta Nistrului care în mod regulat și la timp achită „Moldovagaz” pentru livrările de gaz, dar și respectă solicitările autorităților Republicii Moldova de a economisi în condițiile unor deficite de resurse energetice”, a încheiat Ceban postarea sa pe canalul său oficial de Telegram.

Din 1 decembrie 2022, Gazprom va furniza Moldovei cu 56,5% mai puțin gaz, decât este prevăzut în contract.

Pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că de săptămâna viitoare va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova. SAP „Gazprom” acuză Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldovenii.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a comentat anunțul concernului rus Gazprom, privind reducerea suplimentară a volumului de gaz furnizat Republicii Moldova, pe motiv că Ucraina ar înmagazina rezerve destinate țării noastre. Spînu a menționat că, de fapt, este vorba despre economiile Moldovei, stocate în depozitele din Ucraina, pentru care Moldova a plătit.