Necesitatea exercițiilor militare în Zona de Securitate. Chișinăul se opune, Tiraspolul vrea să facă „lucru explicativ” cu populația din zonă. „Să fie obișnuită cu împușcături”
Delegația Republicii Moldova, începând cu ultimele exerciții militare ce au stârnit nemulțumire în societate, încearcă să promoveze reglementarea acestor acțiuni, astfel încât antrenamentele pacificatorilor să poată fi efectuate doar în afara Zonei de Securitate.
Mai exact, acțiunile grupurilor de reacție rapidă ale contingentelor militare ale părților în Forțele Mixte de Menținere a Păcii să se desfășoare în perimetrul poligoanelor sale. Pe un teritoriu special amenajat și destinat pentru acest lucru, nu pe străzile din nemijlocită apropiere de localități și drumuri naționale. Cel mai recente exerciții de acest fel s-au desfășurat pe 23-24 decembrie 2021, în apropiere de s. Corjova și în apropiere de s. Varnița – exerciții ce au provocat neliniște în rândul populației.
Această inițiativă a generat discuții aprinse, întrucât reprezentanții transnistreni încercau să convingă că antrenamentele grupurilor de reacție rapidă cu utilizarea munițiilor ar fi o normalitate pentru o misiune de pacificare. Delegația Tiraspolului a catalogat „îngrijorările exprimate de locuitorii așezărilor situate în Zona de Securitate – artificiale”. Potrivit lor, aceste exerciții nu ar fi provocat o reacție negativă în rândul oamenilor din Bender. Cert este că, cetățenii din regiune nici nu pot să își exprime reacțiile negative.
Așa-numitul Sovietul suprem de la Tiraspol a instituit în 2016 pedeapsă penală pentru negarea rolului pozitiv al misiunii de pacificare a Rusiei în Transnistria. Astfel, orice exprimare publică negativă pe acest subiect are urmări penale în regiune. (exemple aici și aici)
Delegația Chișinăului susține că în Zona de Securitate militarii se prezintă deja pregătiți pentru a îndeplini misiunea de pacificare, „nu pentru a se antrena, în special în condițiile în care provoacă alarmarea populației localităților din preajmă”, se arată în comunicatul emis ieri de delegație.
Același mesaj a fost reiterat într-o declarație a delegației Republicii Moldova, prin care s-a atras atenția că începând cu august 2021, după numeroase antrenamente desfășurate cu folosirea mijloacelor de imitație, îngrijorările cetățenilor s-au intensificat, mai ales în contextul creșterii tensiunii regionale.
Tiraspolul a propus, drept soluție, desfășurarea „lucrului explicativ” cu populația, propunere catalogată de Chișinău drept insultă la adresa oamenilor, „deoarece presupune că locuitorilor li se sugerează să se obișnuiască cu bubuiturile și fumul exploziilor în Zona de Securitate.”
În adresarea părții moldovenești se arată că: „Funcția pacificatorilor este de a instaura și a menține pacea, iar faptul că cetățenii se simt intimidați și își exprimă îngrijorarea în legătură cu antrenamentele, care au loc în Zona de Securitate, obligă Comisia Unificată de Control să ia atitudine”.
Problema antrenamentelor contingentelor militare a fost abordată și de Misiunea OSCE care monitorizează situația în ZS și printr-o adresare din 2 februarie 2022 a rugat părțile să examineze posibilitatea informării din timp a reprezentanților săi cu privire la antrenamentele planificate. Deocamdată, CUC nu a luat o decizie unanimă, părțile convenind să poarte consultări suplimentare.
Exerciții cu pachete explozive, mașini blindate și trageri din armă sunt efectuate cel mai des de Grupa de Reacție Rapidă a contingentului Federației Ruse și Tiraspolului, din cadrul misiunii de pacificare. Eduard Bumbac, fost membru al Comisie Unificate de Control, a atenționat anterior că în activitatea Misiunii, niciodată grupa de intervenție nu a fost ridicată atunci când în preajma orașului Bender sau alte localități din Zona de Securitate apăreau și apar „grănicerii transnistreni”, așa cum ar trebui să se întâmple.
Fostul membru în Comisie se întreba, „De ce în astfel de incidente grupa respectivă nu intervine sau când apar posturi mobile, sau în perioada pandemică când în zona erau zeci de posturi ilegale. În așa cazuri, pentru care sunt destinate aceste grupe, ei nu se implică. Ei, (contingentul rus), fac aceste acțiuni în contextul în care să-și arate supremația sa în interiorul acestei Misiuni de Pacificare”, ne-a declarat Bumbac fiind întrebat despre exercițiile din decembrie 2021.
În acest schimb de replici dintre Tiraspol și Chișinău, partea transnistreană continuă să pedaleze pe desfășurarea exercițiilor comune, adică a Republicii Moldova, Rusiei și Tiraspolului. Exerciții care din 2014 nu se mai desfășoară în așa componență, de atunci fiecare parte organizează acțiuni individuale.