NATO cere repetat Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova

NATO cere repetat Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova

Liderii celor 30 de țări membre ale NATO au cerut, în Declarația finală a Summitului NATO 2021 din Bruxelles, Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Prin intermediul acestei Declarații, NATO și-a reafirmat suportul pentru integritatea și suveranitatea țărilor vizate.

„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, cerem Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără acordul lor.”

Totodată, NATO a declarat că nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și denunță ocuparea temporară a acesteia.

„De asemenea, cerem Rusiei să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice ale Republicii Moldova și să oferim asistență prin intermediul Inițiativei noastre de apărare și de securitate conexă,” se mai arată în declarație.

În iulie 2018, liderii Alianței au înaintat o Declarație similară prin care cer Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, asta după ce în luna iunie a aceluiași an, Organizația Națiunilor Unite a votat o Rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului.