NATO a lansat în Republica Moldova un mecanism de reacție la atacurile cibernetice

FOTO: NATO

NATO a lansat în Republica Moldova un mecanism de reacție la atacurile cibernetice

Forțele armate ale Republicii Moldova au un nou mecanism de răspuns la atacurile cibernetice datorită NATO. Mecanismul a fost inaugurat ieri cu sprijinul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate (SPS) în cooperare cu Agenția NATO de Informare și Comunicare (NCIA). Proiectul va contribui la reducerea la minimum a oricărei amenințări rezultate din incidente cibernetice, va oferi recuperare rapidă și eficientă și va preveni incidente similare în viitor.

La evenimentul de lansare a participat secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană. Inaugurarea a fost marcată printr-o ceremonie virtuală de tăiere a panglicii.

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO

„NATO și R. Moldova sunt parteneri de mai bine de 25 de ani. Cooperarea noastră susține eforturile R. Moldova de a reforma și moderniza structurile și instituțiile sale de apărare și securitate, cu respectarea deplină a neutralității constituționale a Moldovei. ” „Noua capacitate de răspuns la incidentele cibernetice, stabilită cu sprijinul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate, este un exemplu excelent al angajamentului NATO față de acest parteneriat”. 

Agenția de informare și comunicare a NATO a oferit o asistență tehnică pentru design-ul laboratorului cibernetic și un suport tehnic IT de infrastructură.

 

Șeful statului major al agenției, generalul-maior Göksel Sevindik, a subliniat: „Suntem mândri că colaborăm cu state partenere precum Moldova pentru a le pregăti pentru provocările cibernetice cu care se pot confrunta în viitor. Securitatea cibernetică este un sport de echipă. Trebuie să ne folosim de cunoștințele colective pentru a asigura securitatea aliaților și partenerilor noștri”.

Programul SPS a sprijinit numeroase activități în cooperare cu Republica Moldova, în principal în domeniile apărării cibernetice, apărării împotriva agenților biologici, tehnologiilor avansate și agenda Femeilor, păcii și securității. Prin instruirea tinerilor oameni de știință și a altor experți specializați, aceste proiecte au sporit capacitatea, cunoștințele și abilitățile cercetătorilor din Moldova prin încurajarea rețelelor științifice cu omologii lor NATO.