Munteanu acuză MAEIE de sabotaj în favoarea Tiraspolului. Cum justifică Externele cerea către Kiev de a admite maşini cu numere transnistrene

Munteanu acuză MAEIE de sabotaj în favoarea Tiraspolului. Cum justifică Externele cerea către Kiev de a admite maşini cu numere transnistrene

Republica Moldova a solicitat amânarea aplicării noului regim de transport RM-Ucraina, care impune restricţii de circulaţie maşinilor cu numere transnistrene şi permite intrarea pe teritoriul Ucrainei doar a mijloacelor de transport cu numere de înregistrare aduse în conformitate cu modelul agreat anterior (numere neutre) şi un sticker cu semnul MD. Despre aceasta a anunţat aseară deputatul Igor Munteanu, care a prezentat în acest sens o notă diplomatică trimisă ieri la Kiev, în adresa MAE al Ucrainei, învinuind ministerul de sabotaj. Ministerul justifică cererea către Kiev de a admite maşini cu numere transnistrene prin faptul că „ cetățenii din stânga Nistrului nu sunt suficienți de informați despre noile reguli”.

Deputatul DA spune că nota transmisă guvernului de la Kiev nu indică motivele şi nici termenii pentru care se cere amânarea acestui regim nou de transport internaţional. De asemenea, nu este clar nici ce are de câştigat politic sau economic Chişinăul din această amânare, „care nu reflectă scopul de aplicare graduală a legilor RM asupra acestui teritoriu, şi nici de adaptare a cetăţenilor din stânga Nistrului la noile realităţi politice.

„Şi mai straniu apare acest demers în contextul în care Chişinăul se angajează să susţină independenţa şi suveranitatea teritoriilor Ucrainei, aflate temporar sub ocupaţie străină, care obligă autorităţile Republicii Moldova să adopte cel puţin un limbaj echivalent, dacă nu şi o abordare strategică asupra regimului separatist de la Tiraspol. Notez că Ucraina a acceptat să introducă noul regim de restricţionare a automobilelor cu numere (vechi) transnistrene din 1 aprilie, 2020, pe care l-a amânat până la 15 ianuarie, 2021, iar după această notă stranie N.UKR/220.1/495 din 13 martie, se pare că cineva din acest guvern bezmetic de la Chişinău se îndoaie ca o balama utilă intereselor regimului separatist de la Tiraspol, şi nu lucrează pentru politica de reintegrare a teritoriilor separatiste, conform prevederilor Constituţiei RM şi intereselor cetăţenilor săi.”

Notă diplomatică trimisă ieri la Kiev

 

Într-un răspuns oferit portalului nostru Ministerul a precizat că:

„Nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova despre noile reglementări, existând riscul apariției unor inconveniențe majore pentru locuitorii din stânga Nistrului.

În situația dată și având în vedere perioada restrânsă până la data propusă inițial de Republica Moldova pentru punerea în aplicare a noilor reglementări, s-a convenit asupra amânării termenului de aplicare, perioadă în care să se lucreze intens la informarea deținătorilor de mijloace auto din regiunea transnistreană, oferindu-le timp pentru a se conforma noilor cerințe.

Autoritățile competente vor reveni cu informație adițională referitor la deciziile privind aplicarea înțelegerilor convenite.” se arată în comunicatul oferit de MAEIE.

Munteanu precizează că solicitarea de amânare a aplicării noilor reguli de transport internaţional este lingura de dohot aruncată în relaţia cu Kievul. „Eu personal aş vrea să cunosc motivele pentru care MAE sabotează un acord de cooperare strategică cu Ucraina, iar împreună cu actualul Şef al Biroului pentru reintegrare sapă de zor sub zidurile interesului naţional pe tematica transnistreană. Aceste interese obscure trebuie să fie eliminate din actualul guvern în demisie din rădăcini. Aş vrea să văd şi nişte demisii urgente pentru că asemenea decizii nu ar trebui să se ia în beciurile de la Condriţa. Aş vrea să văd decizii mature, şi nu dulcegării oportuniste”, spune Igor Munteanu.
Potrivit surselor Zonei de Securitate această amânare ar fi fost coordonată la solicitarea Tiraspolului și negociată prin intermediul Misiunii OSCE în Moldova. 
Iar acest subiect ar fi fost discutat la ultima întrevedere între viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch de pe 29.11.2020 și întrevederea cu  așa -zisul minstru de externe de la Tiraspol  Vitalii Ignatiev de pe 28.12.20.
Zona de Securitate.md a trimis solicitări  atât către Președinția Republicii Moldova, Misiunea OSCE, cât și la Biroul de Reintegrare pentru a veni cu o reacție la aceste informații. Până la ora publicării materialului nu am primit niciun răspuns.
În precizarea celor de la Externe nu este clar cum vor fi informați adițional cetățenii din stânga Nistrului despre necesitatea modificării plăcuțelor și până când se aplică această amânare.