Ministerul Educației a decis să-l demită din funcție pe Ion Iovcev din motiv că „a atins vârsta de 70 de ani”. Reacții

FOTO: Ion Iovcev, în stânga, iar în dreapta, Lilia Pogolșa

Ministerul Educației a decis să-l demită din funcție pe Ion Iovcev din motiv că „a atins vârsta de 70 de ani”. Reacții

Directorul Liceului Lucian Blaga cu predare în limba româna din Tiraspol, unicul liceu românesc din oraș, Ion Iovcev, a anunțat astăzi că a fost eliberat din funcție de către ministrul în exercițiu al Educației, Lilia Pogolșa, printr-un apel telefonic.

Am încercat de nenumărate ori să vorbim la telefon cu ministrul în exercițiu al Educației, pentru a afla motivul demiterii, însă fără succes, acasta nu a răspuns la apelurile noastre.

Ziarul de Gardă a obținut o reacție de la purtătoarea de cuvânt a MECC, Cristina Gonța, care a comunicat că Ion Iovcev a fost demis din funcția de director al liceului, din motiv că „a atins vârsta de 70 de ani”.

„Conform Codului muncii, funcția de director poate fi deținută până la vârsta de 65 de ani. Dl. Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani”, a spus Gonța pentru ZdG.

Anunțul a provocat un val de comentarii și critici pe Facebook. Deputatul Platformei DA Igor Munteanu  a scris: „Indiferent de motive, decizia e proastă. O consider un cadou pentru separatiști. De 29 de ani acest liceu este simbolul rezistentei prin educație. Iar Iovcev este inima acestui liceu și-n târgul Tiraspolului”.

Consilierul prezidenţial, Veaceslav Negruţa, s-a întrebat, „cât de legale sunt ordinele emise de miniștrii în demisie, fără competențe și ghidați din afară, prin care trimit în demisie directori de instituții și școli, spitale și agenții? directori cu mandate legale și valabile!
domn Profesor Ion Iovcev, pogolșele sunt trecătoare! Iertați-le, că nu știu ce fac.”

Ana Guțu, fostul secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din guvernul de la Bucureşti a comentat și ea decizia: „Înțeleg – legea e lege și trebuie respectată. Dar, Ministerul Educației de la Chișinău s-a întrebat vreodată cum e să faci școală românească în zona separatistă? Cum e să reziști printre ostilități? Cum e să educi români printre căzăcime teroristă, finanțată copios de Rusia lui Putin?
Există și excepții! Un simbol al rezistenței românești prin educație în fața tancurilor rusești nu poate fi demis.
Doar dacă nu e mâna comunistoidă a birocraților rău intenționați. Propun ca acești birocrați să treacă Nistrul și să-și asume procesul educațional în toate liceele românești din stânga separatistă a Nistrului.”

Mai mulți internauți au comentat această decizie scriind că: „Ce nu a reușit regimul separatist prorus de la Tiraspol în 29 de ani, a reușit astăzi Chișinăul într-un minut.”

Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol timp de 29 de ani. A fost apreciat, anterior, cu Ordinul Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.