Ministerul de Externe rus ripostează după atenționarea MAEIE către ambasadorul Vasnețov, privind participarea la evenimentele de la Tiraspol

Ministerul de Externe rus ripostează după atenționarea MAEIE către ambasadorul Vasnețov, privind participarea la evenimentele de la Tiraspol

Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe rus, a declarat astăzi că atenționarea venită de la Ministerul de Externe de la Chișinău către ambasadorul rus în Republica Moldova, Vasnețov, îi  provoacă nedumerire. Oficialul rus consideră că diplomații ruși nu au încălcat nimic atunci când au participat la așa-numitul colegiu ministerial de la Tiraspol și are speranța că pe viitor Republica Moldova se va abține „de la politizarea activităților Ambasadei Rusiei la Chișinău.”

Amintim că la evenimentul la care a participat Vasnețov acesta ținut și un discurs în care a vorbit despre rolul decisiv al misiunii de pacificare conduse de Rusia în regiunea separatistă transnistreană pentru menținerea păcii pe Nistru, „ceea ce ne permite să ducem negocieri cu participarea OSCE, Ucraina, a observatorilor din partea SUA și UE”.

„O activitate similară, care presupune călătorii la entități teritoriale ale Federației Ruse, este efectuată și de către Ambasada R. Moldova la Moscova, și acest lucru nu provoacă niciun fel de alergie, îndeosebi dacă este vorba despre conferințe video. Ne așteptăm că partenerii noștri moldoveni se vor abține de la politizarea activității Ambasadei Rusiei la Chișinău”, a declarat aceasta.

Zaharova se arată convinsă că la Chișinău este bine cunoscut faptul că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova.

„Este garantul și mediatorul soluționării transnistrene și susține dezvoltarea progresivă a relațiilor ruso-moldovenești în spiritul principiilor stabilite în bilateralul din 2001 Tratatul de prietenie și cooperare. Acțiunile ambasadorului rus în Moldova respectă pe deplin aceste principii. Chișinăul trebuie să-și dea seama, de asemenea, că, fără menținerea contactelor cu părțile la conflict, este imposibil să se desfășoare funcții de mediere în soluționarea transnistreană. În plus, responsabilitățile oricărui ambasador includ dezvoltarea legăturilor cu regiunile țării gazdă și menținerea contactelor cu diaspora din propria țară situată acolo,” a declarat Zaharova.

Ministerul de Externe de la Chișinău a reiterat pe 15 februarie solicitarea privind abținerea de la participarea diplomaților acreditați în Republica Moldova la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova. Reacția vine după ce ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a participat la colegiul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol

„MAEIE solicită misiunilor diplomatice să fie informat în timp util concomitent cu Biroul politici de reintegrare despre contactele avute și conținutul discuțiilor purtate, precum și să dezmintă public informațiile eronate și tendențioase care ar putea conține declarațiile și comunicatele de presă emise de către structurile neconstituționale de la Tiraspol. Guvernul Republicii Moldova pledează în continuare pentru eforturile consolidate în vederea atingerii unei soluții politice cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană în baza respectării suveranității, integrității teritoriale în limita frontierelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene”, este menționat într-un răspuns al MAEIE pentru zonadesecuritate.md.