Ministerul Apărării: Sectorul militar din Moldova nu se militarizează – se modernizează

Ministerul Apărării: Sectorul militar din Moldova nu se militarizează – se modernizează

Sectorul de apărare al Republicii Moldova a devenit în ultimele luni ținta mai multor atacuri mediatice din partea Federației Ruse, dar și a regimului separatist de la Tiraspol. Odată cu anunțarea ajutorului în sectorul militar din partea Uniunii Europene presa controlată de Kremlin a luat o poziție comună de a învinui Moldova de o pretinsă militarizare excesivă, folosind expresii ca: pompare cu armament NATO.

Am aflat de la secretarul de stat al Ministerului Apărării Valeriu MIJA, ce echipament militar va fi procurat din cele 40 de milioane de euro promise de Consiliul European la începutul lunii iulie, în beneficiul Forțelor Armate, contravin sau nu principiului de neutralitate aceste donații și care sunt factorii de insecuritate pentru țara noastră.

Valeriu MIJA:

„Pachetul de 40 de milioane vreau să vă spun că a fost negociat, nu în martie, el a fost negociat în  ianuarie – februarie. A fost negociat proiectul pâna la începutul razboiului, el absolut nu are legătură cu conflictul din Ucraina sau cu soluționarea conflictului transnistrean. Decizia că vor fi alocate aceste 40 de milioane a fost anunțată la începutul lunii iulie.

Unde vor fi distribuiți acești bani? Aici vreau să menționez că ministerul nu primește aceste resurse, resursele sunt la Uniunea Europeană, Ministerul Apărării înaintează necesitățile cum noi vedem modernizarea, experții UE verifică și după aia aprobă decizia și prin tender transparent va fi procurat anumit echipament care va fi livrat. Totul va fi la nivel bilateral.”

Ce echipament urmează a fi procurat:

  • schimbarea platformelor de mobilitate – avem în dotare mașinile blindate TAB – vom trece la IVECO sau HAMWE.
  • capabilitatea unui batalion de logistica (tot ce ar avea nevoie un batalion)
  • apărarea cibernetică
  • comunicare și control de comandă
  • supravegherea spațiului (drone), armata nu are la moment nicio dronă

*UE va procura echipamentul și ulterior îl va livra R. Moldova, tot UE va verifica unde și cum a fost instalat/operaționalizat

Termenul de militarizare este unul foarte des folosit de presa pro rusă, secretarul de stat spune că el este des folosit pentru a duce în eroare.

Valeriu Mija –
Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare

„Ce înseamnă militarizare? Noi și așa suntem militari. Ei cred că noi vrem să creștem numărul de echipament și tehnică, ceea ce nu este adevărat. Noi vorbim despre modernizare. Legea cu privire la sectorul de apărare aprobată de Parlament spune că numărul de personal rămâne același – 6500 de personal. Numărul de rezervă nu pot să vi-l spun dar vă dați seama că el nu este multifantastic. Numărul de echipamente noi tot nu putem să depășim.”

Moldova este parte la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa, iar cantitatea de armament permisă la nivel internațional Republicii Moldova este de:

  • 50 DE AVIOANE
  • 50 DE ELICOPTERE
  • 200 TANCURI
  • 200 PIESE DE ARTILERIE
  • 180 PIESE DE INFANTERIE

*Moldova nu poate atinge acești parametri (din considerente financiare), are dreptul să aibă, dar nu mai mult.

O altă pistă de manipulare la acest capitol este că Federația Rusă nu ar cunoaște ce se aduce în Moldova și cum va fi folosit acest echipament. Cert este că, Guvernul de la Moscova are acces la datele privind starea armatei moldovenești, dar mizând pe necunoașterea acestui fapt aruncă în spațiul informațional noi dezinf0rmări.

Mai multe puteți vedea în interviul integral cu Valeriu Mija.