Militarii ruși din Misiunea de Pacificare comit acțiuni provocatoare, la limita unui posibil atac, în Zona de Securitate. A fost necesară implicarea poliției din Dubăsari

Poză simbol: Postul nr9. podul la ieșire din Vadul lui Vodă

Militarii ruși din Misiunea de Pacificare comit acțiuni provocatoare, la limita unui posibil atac, în Zona de Securitate. A fost necesară implicarea poliției din Dubăsari

Încălcări grave a regimului Zonei de Securitate din partea contingentului militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii au fost semnalate, astăzi, la Comisia Unificată de Control ce s-a reunit în ședință săptămânală la Bender.

Delegația Republicii Moldova anunță că în mod repetat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii are loc oprirea nejustificată de către militarii ruși a mijloacelor de transport ale cetățenilor, în special ale celor deținute de reprezentanții corpului diplomatic acreditat, dar și deplasarea, necoordonată, a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Cel mai recent și grav caz de deplasare necoordonată a tehnicii militare blindate de către militarii ruși din misiune a avut loc ieri, 19 aprilie 2023, la ora 04:53 dimineața în apropierea postului de menținere a păcii nr. 9 (stânga) din preajma podului Vadul-lui-Vodă, municipiul Chișinău, în urma căruia a fost necesară implicarea poliției din Dubăsari.

Reprezentanții Chișinăului printr-o declarație au semnalat că un convoi format dintr-o blindată „BTR-60” și un camion militar „Ural”, ce transporta un grup de militari, cu fața ascunsă sub mască cu specific militar, ce nu făceau parte din componența personalului de la posturile de menținere a păcii nr. 9 (dreapta și stânga) s-au deplasat spre postul vamal intern și de poliție „Pîrîta” și înapoi la postul nr.9.

Mișcarea în prealabil necoordonată și chiar neanunțată a echipamentelor militare, inclusiv a celor blindate, a provocat confuzie în rândul angajaților postului de poliție și vamal, deoarece țeava blindatei era îndreptată către acest post, acțiunile contingentului militar al forțelor de menținere a păcii din Federația Rusă au fost percepute ca un posibil atac. Astfel a fost activată alarma la unitățile de poliție din Secția Centrală a Zonei de Securitate. Doar deplasarea promptă a conducerii Inspectoratului de Poliție Dubăsari la locul incidentului a dus la detensionarea situației. De asemenea, este inexplicabil faptul că mișcările descrise au fost efectuate sub conducerea și cu participarea directă a Comandantului Militar al Secțiunilor Centrale și de Nord ale Zonei de Securitate, colonelul D. Grishin, fără o decizie corespunzătoare a Comandamentului militar Unificat , la care a este subordonat.

Prin acțiunile sale, Grishin, a încălcat Regulamentul privind comandamentul în zonele cu regim de înalt securitate, în acest sens Delegația Republicii Moldova în Comisia Mixtă de Control declară că în actualele condiții dificile ale situației regionale, încălcările iresponsabile ale regimului Zonei de Securitate par a fi acțiuni de natură provocatoare… Pe baza faptelor și argumentelor de mai sus, delegația Republicii Moldova își exprimă încă o dată poziția cu privire la necesitatea respectării documentelor operațiunii de menținere a păcii și face apel la toate părțile să nu ignore deciziile anterioare luate.”

Totodată delegația moldovenească precizează că în perioada februarie – aprilie curent au mai fost astfel de acțiuni de deplasare a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. S-a subliniat că incidentele au avut repercusiuni în societate și au amplificat nemulțumirea locuitorilor din Zona de Securitate care sunt supuși periodic stopării neîntemeiate cu verificarea excesivă a actelor și unităților de transport.

Delegația Republicii Moldova cataloghează drept provocatoare această sfidare a documentelor misiunii de menținere a păcii și face apel către contingentul militar al Federației Ruse să renunțe la acțiuni destabilizatoare și să contribuie la păstrarea păcii pe malurile Nistrului.

Din informațiile pe care le deține redacția noastră, contingentul rus și-a motivat deplasarea necoordonată din dimineața de 19 aprilie 2023 ca o verificare a tehnicii din dotare.