Mărturisirile unui fost deținut în închisorile din regiunea transnistreană: „Au vrut să-mi amputeze piciorul”

Sursa; Promo-LEX

Mărturisirile unui fost deținut în închisorile din regiunea transnistreană: „Au vrut să-mi amputeze piciorul”

Situația persoanelor private de libertate în stânga Nistrului și condițiile de detenție ale acestora, în special în timpul pandemiei de COVID-19, nu este un subiect atractiv și nu reprezintă o prioritate, nici pentru societate, nici pentru autorități, constantă Asociația Promo-lex.

Situația reală poate fi aflată doar de la foștii deținuți care au reușit să părăsească regiunea. Denis Panfiii este unul din ei, el a fost deținut ilegal în Instituția de Executare a Pedepsei nr.2 din or. Tiraspol, și a mărturisit într-un material realizat de Asociație despre condiții de detenție. Acesta a spune că în celulă în care a fost deținut erau 8 persoane, camera era de 2 pe 5 metri cu paturi în 2 nivele. „Alimentația era insuportabilă, doar apă și terci. Datorită rudelor care ne transmite-au produse, medicamente, de bine de rău, am reușit să ne menținem imunitatea.”

Un material integral la acest subiect vedeți mai jos.
Cu ocazia săptămânii Globale Împotriva Torturii asociația a îndemnat autoritățile Republicii Moldova, reprezentanții formatului de negocieri 5+2:
  • să inspecteze locurile de detenție din regiunea transnistreană;
  • să insiste asupra monitorizării, în continuu, a situației drepturilor omului în această regiune;
  • să informeze opinia publică, organizațiile și instituțiile abilitate despre situația reală;