Mandatul Misiunii OSCE în Moldova ar putea fi încheiat. Rusia anunță că în iunie se va decide soarta Misiunii

Mandatul Misiunii OSCE în Moldova ar putea fi încheiat. Rusia anunță că în iunie se va decide soarta Misiunii

Reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, Alexandr Lukașevici, împreună cu reprezentantul rus special în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Vitalii Treapițîn, se află de două zile în Republica Moldova. Ieri, oficialii ruși s-au văzut cu vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, iar astăzi s-au aflat Tiraspol, unde au ținut o conferință de presă alături de liderul separatist, Vadim Krasnoselski.

Acolo Alexandr Lukașevici a anunțat adevăratul motiv al aflării delegației rusești în Moldova, și anume de a inspecta activitățile Misiunii OSCE în Moldova. Potrivit lui Lukașevici, la sfârşitul anului trecut, a fost pusă în discuție extinderea mandatului acestei Misiuni cu încă un an, însă s-a decis extinderea ei doar pe jumătate de an, iar la sfârșitul lunii iunie urmează o altă decizie privind prelungirea sau încheierea Misiunii.

„Aveam multe îngrijorări cu privire la activitățile Misiuni  în conformitate cu mandatul său. Am putut prelungi mandatul acestei Misiuni doar pentru șase luni (am cerut un an) – ținând cont de situația dificilă actuală din reglementarea transnistreană și de preocupările noastre, pe care le-am explicat foarte clar conducerii Misiunii. Mai ales că conducerea s-a schimbat. Acum – un cetățean al Statelor Unite, doamna Kaiderling. Ea are o atitudine înțelegătoare. Ieri am organizat consultări în cadrul Misiunii cu o solicitare de a împărtăși impresii și planuri concrete cu privire la modul în care funcționează în conformitate cu mandatul său.

La sfârșitul lunii iunie urmează o altă prelungire, așa că deplasarea noastră este în principal pentru a decide și a analiza cât de utilă este Misiunea din punctul de vedere al ambelor maluri ale Nistrului,” a delcarat Lukașevici.

Vitaly Tryapițin, reprezentantul special al Rusiei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, susține că situația nu este ușoară și că nu există rezultate deosebite până acum, „din câte se vede de la Moscova”.

Liderul separatist de la Tiraspol s-a expus în favoarea continuării Misiunii.

Amintim că ieri, după întrevederea lui Oleg Serebrian cu delegația rusă, Biroul politici de Reintegrare a emis un comunicat în care se anunța că, Chișinăul și-a exprimată speranța că Federația Rusă nu va limita mandatul de activitate al Misiunii OSCE în Moldova și va sprijini și în continuare formula de reglementare pașnică și finală a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în hotarele recunoscute de comunitatea internațională. În comunicatul emis de autoritățile Republicii Moldova nu s-a anunțat adevăratul scop al vizitei delegației ruse și nici despre punerea în discuție a încetării Misiunii OSCE în Moldova.

Cert este că, la Sfârșitul lunii februarie și ambasadorul Statelor Unite ale Americii  la OSCE, Michael Carpenter, s-a aflat în vizită în Republica Moldova.

Într-un interviu, pentru Zona de Securitate, Michael Carpenter susținea că OSCE aspiră să își extindă per general activitățile în Republica Moldova.

„A fost inițiat recent un important proiect nou de combatere a violenței pe bază de gen. Eu am încurajat, în cadrul misiunii, procesul de elaborare al unor noi proiecte care să implice noi fonduri extra-bugetare în această misiune. Evident în contextul adăpostirii de către Moldova a atâtor refugiați din Ucraina necesitățile sunt mari în diverse domenii, prin urmare încercăm să perpetuăm aceste eforturi. Cred că, în consecință, aceasta va genera noi energii.”

Vezi aici interviul cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la OSCE