Maia Sandu va merge la summit-ul de lansare a Platformei Crimeea. „Răspunsul internațional la ocuparea peninsulei”

12.01.2021 Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale la Kyiv

Maia Sandu va merge la summit-ul de lansare a Platformei Crimeea. „Răspunsul internațional la ocuparea peninsulei”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va reprezenta țara la summit-ul de lansare a Platformei Crimeea ce va avea loc luni, 23 august, la Kiev. Șefa statului va fi însoțită de Cristina Gherasimov, consiliera sa pe politică externă. Informația a fost confimată de președinție pentru Zona de Securitate.

Potrivit autorităților ucrainene Platforma Crimeea este un nou format consultativ și de coordonare inițiat de Ucraina pentru a spori eficiența răspunsului internațional la ocuparea Crimeii, „pentru a răspunde provocărilor de securitate în creștere, pentru a crește presiunea internațională asupra Rusiei, pentru a preveni alte încălcări ale drepturilor omului, pentru a proteja victimele ocupației regim și să atingă obiectivul principal: dezocuparea Crimeei și restabilirea suveranității Ucrainei asupra peninsulei,” se arată într-un comunicat emis de diplomația ucraineană.

La summitul de consnstuire a platormei vor fi prezente 44 de delegații străine, 14 dintre acestea vor fi conduse de șefi de stat și de guvern.

“Pe 23 august, 44 de țări și organizații internaționale, inclusiv 14 șefi de stat, de guvern și Uniunea Europeană, vor deveni fondatorii Platformei Crimeea”, a declarat ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmytro Kuleba.

Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, Slovenia și Finlanda vor fi reprezentate la nivelul președinților. Președintele Consiliului European va participa, de asemenea, la Platforma Crimeea.

România, Georgia, Croația și Suedia vor fi reprezentate la nivelul prim-miniștrilor.

Două țări – Elveția și Republica Cehă – vor fi reprezentate de reperezentanții parlamentelor acestora.

Paisprezece țări vor participa la summit la nivelul miniștrilor de externe: Turcia, Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Austria, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Marea Britanie și Portugalia vor fi reprezentate de miniștri ai apărării, în timp ce Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul pentru transporturi, un trimis special al președintelui Joe Biden.

Norvegia va fi reprezentată de secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe.

Comisia Europeană va fi reprezentată de vicepreședintele Valdis Dombrovskis, NATO – secretarul general adjunct, Consiliul Europei și GUAM vor fi reprezentate la nivelul secretarului general.

Șapte țări – Noua Zeelandă, Malta, Japonia, Australia, Cipru, Canada și Grecia – vor fi reprezentate de ambasadori.

„Vreau să subliniez că aceste țări devin fondatorii Platformei Crimeea indiferent de nivelul de reprezentare”, a subliniat ministrul ucrainean.

El a menționat, de asemenea, că Platforma Crimeea a depășit deja toate evenimentele internaționale anterioare găzduite de Ucraina în numărul delegațiilor la nivel înalt reprezentate la summit.

Platforma va funcționa la mai multe niveluri: șefi de stat și de guvern, miniștri de externe, cooperare interparlamentară, rețea de experți.

Activitatea Platformei Crimeea va fi lansată oficial la summitul inaugural de la Kiev din 23 august 2021.