Maia Sandu: Se lucrează la un plan de reintegrare a regiunii transnistrene

Maia Sandu: Se lucrează la un plan de reintegrare a regiunii transnistrene

Maia Sandu susține că Republica Moldova trebuie să fie gata pentru reintegrarea celor două maluri ale Nistrului în momentul când va apărea această oportunitate. Președinta Republicii Moldova a mai declarat în această seară, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova, că se lucrează deja la un plan de reintegrare.

Jurnalist: Pe un plan de reintegrare ale cele două maluri ale Nistrului, la un pan de genul acesta se lucrează doamna președinte? Pentru că noi ca stat trebuie să fim pregătiți în momentul în care acest război se va încheia, atunci când Ucraina va câștiga F. Rusă.

Maia Sandu: Se lucrează la un asemenea plan (de reintegrare n.r.) modelăm diferite situații, repet, pentru noi rezolvarea conflictului transnistrean înseamnă doar prin soluție pașnică, asta este foarte important. Soluția pe care o proiectăm noi trebuie să nu împiedice integrarea europeană a R. Moldova. Oportunitatea poate să apară și noi trebuie să fim gata pentru ea și de aceea se lucrează cu un grup de experți, probabil că e prea incipientă faza ca să se poarte niște discuții în spațiul public.

Contractul cu Centrala din regiunea transnistreană

Maia Sandu a mai declarat că are „niște întrebări” cu privire la condițiile în care a fost semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol. Potrivit acesteia, nu este clar de ce prețul de achiziție este mai mare decât anterior. Șefa statului a precizat că va discuta cu executivul despre acest subiect.

„Nu am participat la negocieri. Am niște întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat acest contract. O să discut cu Guvernul cu prima ocazie. Și sigur nu a fost o comunicare promptă, care să explice lucrurile din start, să nu lase loc de interpretare sau de acuzații de tot felul – că s-a făcut pentru regimul de acolo sau alte acuzații”.

Președinta țării a precizat că nu a discutat cu partenerii externi despre contractul cu centrală de la Cuciurgan.

Citește și: Chișinăul oferă Tiraspolului întreaga cantitate de gaz de la Gazprom, în schimbul a circa 50% din energia necesară malului drept