Maia Sandu: „Nu se atestă implicări în acțiunile militare din Ucraina ale trupelor ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană”

Maia Sandu: „Nu se atestă implicări în acțiunile militare din Ucraina ale trupelor ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană”

În regiunea transnistreană, unde sunt staționate ilegal trupe ruse, nu se atestă mișcări de implicare a acestora în acțiunilor militare din Ucraina. Asigurarea a fost dată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul de Stat al SUA, Antony J. Blinken, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

În acelaști timp, Maia Sandu recunoaște faptul că în această regiune nu putem fi în siguranță, iar prezența trupelor ruse pe teritoriul nostru este un subiect de vulnerabilitate.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

„Monitorizăm situația din regiunea transnistreană. Nu avem informații despre schimbări semnificative acolo. Dar, bineînțeles, este un subiect de vulnerabilitate. Vă amintesc, pe teritoriul țării noastre în mod ielgal se află trupe ale Federației Ruse, de decenii. Acest lucru înseamnă o vulnerabilitate. Nu avem informații acum care ar confirma că există intenții ca aceste trupe să fie implicate în acțiunile militare din Ucraina. În această regiune nu avem cum să ne simțim în siguranță, mai ales după ce vedem acest război în Ucraina, noi aici, autoritățile Republicii Moldova încearcă să facă tot ce pot în vederea asigurării siguranței cetățenilor Republicii Moldova.”

Totodată, secretarul de Stat amercian, Antony J. Blinken, a declarat că Statele Unite ale Americii sprijiniă în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate, garantat de Constituția țării.

ANTONY J. BLINKEN, secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii

„Ați văzut răspunsul pe care l-am avut noi, mobilizând comunitatea internațională împotriva agresiunii ruse. Oriunde și oricând această agresiune se va repeta, vom face același lucru.”

Precizăm că, între timp azi, 6 martie, mai mulți locuitori ai orașului Tiraspol au ieșit la un miting în susținerea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Manifestația nu a fost autorizată, iar pretinsele autorități din regiune susțin că este o încercare de a dezbina populația regiunii.

Menționăm că ucrainenii sunt a treia naționalitate ca mărime în stânga Nistrului.