Maia Sandu: „Intențiile de escaladare pornesc din interiorul regiunii transnistrene, iar autorii exploziilor sunt forțe interne pro-război”

Maia Sandu: „Intențiile de escaladare pornesc din interiorul regiunii transnistrene, iar autorii exploziilor sunt forțe interne pro-război”

Ultimele mișcări în regiunea transnitreană denotă o escaladare a tensiunilor. Mai mult, în spatele exploziilor de ieri și de azi ar sta forțe din interiorul regiunii, care doresc destabilizare și crează riscuri de securitate pentru Republica Moldova. Sunt recentele declarații ale președintei Maia Sandu, care au fost făcute imediat după ședinta Consiliului Suprem de Securitate (CSS), reunit în amiaza zilei ca urmare a situației din ultimele două zile atestată în stânga Nistrului.

Potrivit lui Sandu, în urma ședinței CSS s-au luat câteva decizii importante:

  • Creșterea controlului la posturile interne vamale în adiacentul zonei de securitate;
  • Creșterea verificărilor în interiorul țării și la frontieră;
  • Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
  • Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și de securitate;

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „E o sițuația complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți.Aceste tensiuni se întâmplă pe un teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale, dar acesta este teritoriu Republicii Moldova și acolo trăiesc cetățenii noștri, pacea apărarea vieții cetățenilor este prioritatea noastră.”

Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocadă a regiunii transnistrene, a mai anunțat șefa statului. Maia Sandu a venit cu atenționare pentru cei care, indiferent de motiv, vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor – instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentative de acest gen.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene. Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică, care va oferi oamenilor din Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană, șansa la o viață pașnică și prosperă.”

La finalul briefing-ului, Sandu a declarat că în cel mai scurt timp o misiune OSCE urmează să vină în Republica Moldova și va vizita și regiunea transnistreană. Mai mult, întrebată dacă aceste evenimente din stânga Nistrului ar putea fi motiv pentru un dialog, măcar telefonic cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că nu este prevăzută o asemenea discuție.