Maia Sandu, despre statutul de neutralitate al țării. „Nu se respectă. Avem armata rusă pe teritoriu”
- Securitatea Nationala
- Redacția
- 30/03/2022
Neutralitatea țării este încălcată de prezența militară rusă în Republica Moldova a declarat șefa statului Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu ocazia vizitei președintei Slovaciei.
„Nu avem informații despre un risc eminent la adresa R. Moldova, dar avem vulnerabilități majore de securitate. Suntem o țară cu neutralitatea scrisă în Constituție, dar care nu se respectă. Avem armata rusă pe teritoriul țării”– Maia Sandu.
Consolidarea statutului constituțional de neutralitate, metoda prorusă
Statutul de neutralitate este acum pe larg promovat de forțele proruse din Republica Moldova, cum ar fi Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Parlament.
Aceștia au elaborat un proiect de lege menit să „consolideze statutul constituțional de neutralitate” ce „prevede interzicerea utilizării teritoriului R. Moldova pentru tranzit, desfășurarea trupelor și armelor străine, precum și interdicția privind utilizarea spațiului aerian al țării în scopurile militare ale altor state”.
Autorii legii susțin că prevederile sus-menționate nu se referă și la trupele militare ruse, staționate ilegal în regiunea transnistreană, care în prezent încalcă acest statut.
„Domeniul de acțiune a prezentei legi nu se extinde asupra regiunii transnistrene până la soluționarea pașnică a conflictului apărut pe teritoriul acesteia. Demilitarizarea Transnistriei va fi examinată pe o platformă aparte, nu vrem să creăm un terci din asta,” a declarat într-o conferință de presă socialistul Vlad Batrîncea.
Moldova are de la independeță statutul de neutralitate în Constituția sa și nu admite dislocarea de trupe militare.
– Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
– Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
Interpretând art. 11 din Constituție, Curtea Constituțională a decis în 2017:
a) Ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale ale acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate;
b) În cazul unor amenințări în adresa valorilor fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestor amenințări;
c) Dislocarea pe teritoriul R. Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională;
d) Participarea R. Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, NU este în contradicție cu statutul de neutralitate.
Teritoriu ocupat de Federația Rusă
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a declarat pe 15 martie un amendament prin care a recunoscut că Federația Rusă a ocupat în 1992 regiunea transnistreană.
Mai exact, prin amendamentul 6 se recunoaște, în premieră, după 30 de ani, ocuparea unei părți a teritoriului Moldovei de către Rusia.
Asta deși, pe 4 martie curent, așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că se adresează către ONU, OSCE și comunitatea internațională cu o solicitare de recunoaște a „Republicii Moldovenești Nistrene”.