Maia Sandu, despre acordul de prietenie cu Rusia, pe dimensiunea transnistreană: Avem uneori opinii diferite și obiecțiile noastre sunt formulate 

Conferință de presă susținută de Maia Sandu. 19.11.2021

Maia Sandu, despre acordul de prietenie cu Rusia, pe dimensiunea transnistreană: Avem uneori opinii diferite și obiecțiile noastre sunt formulate 

Astăzi se fac 20 de ani de la semnarea actului de prietenie și cooperare moldo-rusă. Recent, la Moscova, atât, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, cât și ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, au apreciat că acordul își păstrează actualitatea și nu necesită modificări.

În cadrul unei conferințe de presă, oferită astăzi de președinta țării, redacția Zona de Securitate a întrebat-o pe Maia Sandu dacă este de aceeași părere, reieșind din faptul că acordul este constant neglijat de Federația Rusă. Un ultim caz a fost în luna septembrie a anului acesta când Rusia a deschis în regiunea transnistreană un număr record de secții de vot. Atunci ministerul de Externe de la Chișinău regreta acest fapt.

„Noi ne dorim să avem relații pragmatice cu Federația Rusă și facem efort pentru asta evident că rezultatul acestui efort, sau dacă reușim sau nu depinde de ambele părți, este adevărat că avem subiecte complicate pe agendă, unele mai ușor de abordat si rezolvat, altele mai greu de rezolvat, dar toate sunt abordate, inclusiv pe subiectul transnistrean. Avem discuții constante și uneori opiniile noastre sunt diferite și obiecțiile noastre sunt formulate prin Ministerul de Externe, așa cum ei formulează obiecții în raport cu unele acțiuni de ale noastre. Trebuie să continuăm acest dialog, chiar dacă anumite lucruri nu se întâmplă așa cum ar trebui să se întâmple pentru că nu există altă soluție decât prin dialog ca să soluționăm aceste probleme.”

Au trecut mai bine de două săptămâni de la demisa vicepremierul pe Reintegrare Vladislav Kulminski, iar un noi șef pe reintgrare nu a fost numit, întrebată dacă a parvenit vreo candidatură la Președenție în această privință, Maia Sandu ne-a spus că încă: „nu a venit nicio candidatură, e clar că trebuie să se întâmple cât mai curând posibil, este un domeniu important care nu poate să rămână fără supraveghere”.

La subiectul transnistrean șefa statului a mai făcut și alte declarații printre care și faptul că alegerile noului lider al regiunii transnistrene, sunt ilegale, prin urmare, Chișinăul nu are „niciun fel de așteptări”.

„Există un contact, a fost o discuție dintre prim-ministru și tovarășul Krasnoselski, pentru că acolo sunt oamenii noștri și trebuie să discutăm. În acest an, am încercat să îi ajutăm cu ce am putut, dacă e să vorbim despre vaccinuri: de fiecare dată când am primit sau cumpărat – mereu am ținut cont și de concetățenii noștrii de pe malul stâng.

Ceea ce ne dorim noi este să găsim o soluție a acestui conflict și nu există una ușoară și rapidă, dar asta nu înseamnă că soluția nu trebuie pregătită, așa încât, atunci când se vor „alinia stelele” – se vor crea condiții interne și externe, această soluție să poată fi aplicată. Până atunci, sarcina noastră este să nu permitem escaladări”, a mai spus președinta țării.

Șefa statului a mai menționat că una dintre politicile Chișinăului este de a nu permite escaladarea conflictului cu stânga Nistrului.

„Sunt mai multe abuzuri pe care le poate și le comite regimul de la Tiraspol – sechestrarea cetățenilor noștri, noi avem mulți cetățeni care circulă în fiecare zi la muncă sau acasă. Există o vulnerabilitate în acest sens, își pot permite să facă lucruri împotriva cetățenilor R. Moldova. Trebuie să păstrăm o linie, care este foarte subțire – așa încât să nu permitem escaladarea, dar în același timp, să nu permitem aceste abuzuri”.