Maia Sandu de la tribuna ONU: Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În 1992, am trecut printr-un război

Maia Sandu de la tribuna ONU: Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În 1992, am trecut printr-un război

„Indiferent de etnia sau preferințele noastre politice, indiferent dacă locuim pe malul drept al Nistrului sau în regiunea transnistreană, cu toții ne dorim pace,” a transmis întregii lumi președinta Republicii Moldova. Maia Sandu a ținut în această seară un discurs în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Președinta a condamnat războiul împotriva Ucrainei și mobilizarea din Rusia, totodată a vorbit despre războiul din 1992 și a cerut repetat retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

„Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană a țării noastre.

Trei decenii mai târziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să ne reintegrăm țara. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale.

Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace.

Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră.

Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni.”

Discursul a fost ținut inclusiv în fața delegației Federației Ruse prezentă în sală.

Șefa statului a precizat că Moldova va depune eforturi constante în vederea diversificării resurselor energetice, menționând în acest sens faptul că țara noastră își propune ca până în 2030, ponderea resurselor regenerabile să crească de la 3% la 30%.

Vezi și: Maia Sandu a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului