Maia Sandu către șeful Misiunii OSCE: Nu există premise pentru un conflict, nu există niciun fel de neînțelegere cu oamenii de pe malul stâng

Maia Sandu către șeful Misiunii OSCE: Nu există premise pentru un conflict, nu există niciun fel de neînțelegere cu oamenii de pe malul stâng

„Nu există premise pentru un conflict, nu există niciun fel de neînțelegere cu oamenii de pe malul stâng”, a declarat Maia Sandu la întrevederea de ieri cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova. Șefa statului a discutat mai multe subiecte de actualitate, în special, cu privire la soluționarea conflictului transnistrean.

„Am accentuat că sprijinim principiul exclusiv pașnic, pe cale politico-diplomatică, al soluționării conflictului și orice speculații la subiectul unor intenții agresive sunt doar niște provocări și dezinformare intenționată. Nu există premise pentru un conflict. Cetățenii din regiunea transnistreană sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar între locuitorii de pe cele două maluri nu există niciun fel de neînțelegere sau dușmănie.”

Un alt subiect de discuții a fost mersul procesului de negocieri și necesitatea de a pune accent pe aspecte constructive.

„Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru procesul de negocieri, care trebuie să lucreze în interesul oamenilor și să includă o serie de subiecte, inclusiv pe dimensiunea umanitară, a drepturilor omului, social-economică și cu privire la libertatea de circulație. În cursul întâlnirii am accentuat, în mod repetat, că lupta împotriva corupției și contrabandei este una dintre cele mai importante priorități ale mele”.

Aceasta este prima întrevedere dintre Maia Sandu cu șeful Misiunii OSCE, de la preluarea mandatului.