Maia Sandu a cerut susținere de la APCE pentru respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană 

Maia Sandu a cerut susținere de la APCE pentru respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană 

Maia Sandu a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ajutor în respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Președintele Republicii Moldova susține în aceste clipe un discurs în plenul APCE ce are loc la Strasbourg,  în cadrul rundei de întrebări Sandu a fost întrebată despre situația din stânga Nistrului. 

„Principiul de bază al țării mele este găsirea unei soluții pașnice în rezolvarea conflictului transnistrean, în acest context vreau să constat că federalizarea nu este soluția pe care o susținem. Noi tindem spre reglementarea politică a problemei si sunt mai multe chestiuni care necesită o rezolvare imediată, aceasta este respectarea drepturilor omului pe teritoriul regiunii transnistrene și este una din direcțiile pe care nu avem mari progrese și avem nevoie de susținerea comunității internaționale în soluționarea problemei date.”  

Maia Sandu a declarat că în alte direcții cum ar fi comerțul liber cu Uniunea Europeană regiunea înregistrează un progres considerabil. 

Acordul de Liber Schimb cu UE ajută în dezvoltarea regiunii transnistrene și avem multe fluxuri comerciale care merg din regiune în UE, dar când vorbim de subiecte mai sensibile cum ar fi respectarea drepturilor omului   aici avem nevoie de suportul APCE și OSCE și vom fi recunoscători dacă îl vom primi.”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se află în perioada 19 – 22 aprilie, într-o vizită la Strasbourg unde participă la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).