MAEIE solicita ambasadorului rus să se abțină de la participarea la evenimentele organizate de Tiraspol

MAEIE solicita ambasadorului rus să se abțină de la participarea la evenimentele organizate de Tiraspol

Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat la  participarea diplomaților ruși la ședința așa zisului minister de externe de la Tiraspol.

Într-un răspuns pentru portalul Zona de Securitate, cu solicitarea de a comenta participarea în format de videoconferință a ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, în cadrul unui eveniment organizat de structurile de la Tiraspol, ministerul a reamintit opinia publică și poziția sa principială de a se abține de la participarea la astfel de evenimente.

„Reiterăm solicitarea autorităților de la Chișinău privind abținerea de la participarea diplomaților acreditați în Republica Moldova la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova.

MAEIE solicită misiunilor diplomatice să fie informat în timp util concomitent cu Biroul politici de reintegrare despre contactele avute și conținutul discuțiilor purtate, precum și să dezmintă public informațiile eronate și tendențioase care ar putea conține declarațiile și comunicatele de presă emise de către structurile neconstituționale de la Tiraspol.

Guvernul Republicii Moldova pledează în continuare pentru eforturile consolidate în vederea atingerii unei soluții politice cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană în baza respectării suveranității, integrității teritoriale în limita frontierelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene,” se arată în comentariul celor de la Externe.

Evenimentul la care a participat Vasnețov a avut loc în regim on-line, iar în discursul său ambasadorul rus a vorbit despre rolul decisiv al misiunii de pacificare conduse de Rusia în regiunea separatistă transnistreană pentru menținerea păcii pe Nistru, „ceea ce ne permite să ducem negocieri cu participarea OSCE, Ucraina, a observatorilor din partea SUA și UE”.

Oleg Vasnețov a participat și anul trecut la colegiul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol. Atunci însă Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe Vasnețov și a cerut diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova „să se abțină” de la participarea la evenimentele organizate de administrația separatistă de la Tiraspol.

Ambasadorul cu misiuni speciale de la Moscova, Serghei Gubarev, laudă ceea ce numește „rolul ministerului de externe de la Tiraspol în lupta pentru existența rmn”

Și ambasadorul cu misiuni speciale de la Moscova, Serghei Gubarev, a transmis un mesaj la Tiraspol cu ocazia „zilei lucrătorului diplomatic”, în care spune că „din primele zile ale creării sale, ministerul de externe de la Tiraspol a luptat pentru sarcina cea mai importantă – apărarea intereselor și chiar a existenței republicii moldovenești nistrene”. „Sper că după pandemie va continua practica care s-a recomandat foarte bine a stragierii diplomaților transnistreni la Ministerul de Externe al Rusiei”, se mai spune în mesajul lui Gubarev, citat de presa de la Tiraspol.

Federația Rusă declară că susține integritatea teritorială a Republica Moldova, dar ambasadorul rus și numeroși oficiali de la Moscova participă constant la evenimentele „oficiale” organizate de conducerea separatistă de la Tiraspol, subliniind de fiecare dată susținerea pe care o acordă Rusia regiunii transnistrene.