MAEIE regretă deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană de către Federația Rusă

Foto: Europa Liberă//afisaj la Tiraspol cu ministrul apararii rus Serghei Soigu

MAEIE regretă deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană de către Federația Rusă

Biroul de presă al MAEIE a venit cu un comentariu cu privire la deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană de către Federația Rusă la alegerile pentru Duma de Stat. Autoritățile moldovene ar fi informat partea rusă că în organizarea alegerilor nu ar fi impedimente, asta în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova, nu și în regiunea trannistreană.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene regretă că, în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral.”

MAEIE anunță că a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului.

Amintim că, Rusia a decis să deschidă în regiunea transnistreană un număr record de secții de vot. Cetățenii ruși vor alege timp de trei zile noua componență a Dumei de Stat,  cele mai multe voturi din străinătate Rusia le așteaptă din Republica Moldova unde a deschis 30 de secții, câte una va funcționa la Chişinău, Comrat și Bălți, iar restul, 27 sunt deschise în regiunea separatistă transnistreană.

Niciun alt stat, decât Rusia, nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova,  și nici autorităților de la Chișinău nu le-a reușit vreodată să deschidă secții de vot în stânga Nistrului pentru scrutinele naționale.

Citește mai mult aici