MAEIE, după ce Rudenko a susținut o conferința de presă la Tiraspol: contrastează cu poziția oficială privind susținerea integrității teritoriale

MAEIE, după ce Rudenko a susținut o conferința de presă la Tiraspol: contrastează cu poziția oficială privind susținerea integrității teritoriale

Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a avut astăzi o întrevedere cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, împreuna cu care a organizat o conferința de presă, deși la Chișinău vizita acestuia a fost reflectată doar în câteva comunicate de presă de la Guvern.

La întâlnirea cu pretinsele autorități din regiunea necontrolată, Rudenko s-a referit și la consulatul din Tiraspol care activează fără acordul autorităților moldovenești și ar urma să fie consolidat cu un număr mai mare de angajați.

Reacția Chișinăului 

După vizita din regiune, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că a luat notă de declarațiile făcute de către viceministrul rus în cadrul ieșirii la presă.

Tonalitatea și accentele mesajelor publice ale diplomatului rus trezesc o profundă dezamăgire.

Abordările de astăzi ale viceministrului rus contrastează cu poziția oficială a Federației Ruse privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene consideră regretabile declarațiile oficialului rus privind intențiile de a consolida capacitățile așa-numitului punct consular mobil de la Tiraspol care activează fără acordul autorităților moldovenești.

Ținem să reamintim părții ruse despre necesitatea conformării stricte cu rigorile Convențiilor de la Viena cu privire la relațiile diplomatice și relațiile consulare,” se arată într-o nota oficială publicată de MAEIE.

Viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, s-a află într-o vizită oficială la Chișinău de doua zile. Acesta a avut întrevederi cu Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, ministrul de Externe Nicu Popescu și prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Critici au fost aduse și de către fostul viceprim-ministru pentru reintegrare Victor Osipov, care a comentat vizitele viceministrului rus de externe, Andrei Rudenko, la Chișinău și Tiraspol. Fostul ambasador a remarcat că oficialul rus a pozat pe fundalul drapelului regimului de la Tiraspol, tratându-l pe Krasnoselski ca pe un subiect egal, atât în discurs cât și protocolar, asta, potrivit lui Osipov, fiind o insultă la adresa R. Moldova.