MAEIE a convocat de urgență ambasadorul Republicii Belarus, după ce Lukașenko a prezentat o hartă contradictorie cu Moldova

MAEIE a convocat de urgență ambasadorul Republicii Belarus, după ce Lukașenko a prezentat o hartă contradictorie cu Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova reacționează la harta prezentantă de președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, ieri, 1 martie, la Consiliul de Securitate de la Minsk.  Harta pare să fie una tactică de război unde sunt conturate săgeți de culoare roșie, majoritatea pe teritoriul Ucrainei care coincid cu direcțiile de invazie folosite deja de Rusia, o parte cu ajutorul Belarusului. Una dintre săgeți indică spre regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Liderul de la Minsk nu a dat detalii despre hartă, cert este că din imagini vedem cum două presupuse lovituri ies din Crimeea: pe Melitopol și Nikolaev. În cele din urmă, o altă săgeată arată o lovitură maritimă împotriva Odessei și mai departe spre regiunea transnistreană.

În acest context, MAEIE a convocat de urgență ambasadorul Republicii Belarus pentru clarificarea tuturor circumstanțelor și solicitarea explicațiilor referitoare la referințele la țara noastră.

„În cadrul discuției cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul Anatolii Kalinin a menționat prezentarea incorectă de către responsabilii de la Ministerul Apărării al Republicii Belarus a informațiilor respective. Totodată, secretarul de stat a subliniat, în contextul întrevederii, necesitatea unei intervenții publice din partea Ambasadei Republicii Belarus, care să combată tranșant percepțiile eronate vehiculate în societate,” se arată într-un comunicat de presă emis de diplomaţia moldoveană.

Lukașenko și săgeata spre Moldova. „Expert: Moldova urmează să fie țintă DE RÂND cu Ucraina, nu după”

 

Dumitru Mînzărari, cercetător știițific, Direcția de Cercetare pentru Europa de Est și Eurasia, Stiftung Wissenschaft und Politik, a comentat acestă hartă menționând că pe hartă este clar indicat un vector de ofensiva rusă din partea regiunii Odesa a Ucrainei contra Moldovei.

„Cineva ar putea spune ca nu neaparat reflcta intentia ruseasca. Însă și până a vedea aceasă hartă, am ajuns analitic la concluzia ca în situatia creata, Moldova urmeaza sa fie urmatoarea tintă dupa Ucraina. Am discutat cu cativa colegi moldoveni si le-am impartasit aceste ingrijorari. Se pare ca am gresit putin, caci conform acestei harti, Moldova urmeaza sa fie țintă DE RÂND cu Ucraina, nu după,” susține Mînzărari pe pagina sa de Facebook.

Mai multe vezi aici.