Mădălin Necșuțu: „Atractivitatea malului drept față de cel stâng se rezumă la politica un pas înainte, doi înapoi”

foto: captură video // Podcast cu Mădălin Necșuțu despre Sheriff, gazul rusesc și reintegrarea regiunii transnistrene

Mădălin Necșuțu: „Atractivitatea malului drept față de cel stâng se rezumă la politica un pas înainte, doi înapoi”

Atractivitatea malului drept față de malul stâng al Nistrului, pe termen scurt și mediu, va scădea foarte și foarte tare. Se proiectează aici „politica”: un pas înainte, doi înapoi”. Despre aceasta a declarat jurnalistul român Mădălin Necșuțu în cadrul unui nou podcast marca Zona de Securitate.

Declarațiile jurnalistului vin în contextul în care Republica Moldova a semnat un nou contract cu conernul rus Gazprom și autoritățile de la Chișinău s-ar fi dus la Kremlin cu lecția nepregătită. Mădălin Necșuțu crede că Moscova a blufat mereu, ca la o partidă de poker, prezentând și umflând prin media sa aservită de la Chișinău o tensiune mai mare decât în realitate pentru Chișinău, considerând că singura conductă reală prin care regiunea transnistreană se poate aproviziona cu gaze vine de pe malul drept din Republica Moldova controlată de autoritățile constituționale. Iar un scenariu în care Moscova ar fi lăsat partea de Est a Moldovei în prag de sezon rece în frig ar fi fost improbabil.

Contractul cu Gazprom comportă alte valențe și alte fațete. Nu e vorba doar de prețul acela la gaze. E vorba despre sotfpower. Cum îți proiectezi politicile pe celălalt mal în încercarea de a-l reitegra țara. Vedem o serie de probleme generate de acest contract nu doar pe plan economic, ci și politic, și social, și imagologic etc.”, susține Necșuțu

Referindu-se la plecarea lui Vlad Kulminski de la șefia Biroului de Reintegrare, jurnalistul român spune că acest mandat, relativ scurt, al lui Kulminski s-a rezumat la zero, iar Biroul duce o lipsă de transparență și comunicare.

Mădălin Necșuțu, jurnalist

Ne-am obișnuit, de altfel, Biroul de Reintegrare nu comunică cel mai bine. Înțelegem că este un domeniu sensibil, dar comunicarea nu a fost punctul lor forte. Ar fi trebuit să urmeze în data de 2-3 noiembrie o discuție în format 5+2 la Stocholm, care nu a mai avut loc. Și aici la fel nu ni s-a comunicat de ce nu a mai avut loc, care au fost circumstanțele care aceasta nu s-a mai produs. Deci, a fost o nebuloasă totală. Vedem în tot acest mandat foarte scurt a lui Vlad Kulminski nu a avut absolut nicio reușită. Nu știu în ce măsură i s-ar imputa dânsului, dar ce putem vedea noi, din afară, este că dânsul a avut absolut zero rezultate.”

Anterior, jurnalistul a realizat mai multe investigații în care a demonstrat cum a fost construit holdingul Sheriff, principala sursă fiind schemele de contrabandă cu țigări. Acum, clubul sportiv, cu aceeași denumire, lustruiește imaginea regiunii aducând cele mai mari echipe de fotbal din Europa la Tiraspol.

„Nu știu cât e de benefic pentru Republica Moldova toată istoria cu victoria FC Tiraspol, din punct de vedere imagologic. Poate va apărea și un curent simpatic cum este Catalonia cu restul Spaniei și va asemănat cu un fel de Barcelona. Sunt tot felul de chestiuni care ar trebui să îngrijoreze Chișinăul”, consideră jurnalistul român.

Întrebat cum ar trebui să acționeze Chișinăul în acest caz, Necșuțu declară că ar trebui să impoziteze, pentru că ai aici puține pârghii să interzici, dar trebuie să intervii cu impozitarea.

Întregul podcast puteți să-l urmăriți pe canalul nostru de youtube: